02.01.2022 SPRÁVY

Novoročný vinš vládneho splnomocnenca Jána Hera.

Foto: Gipsy Television

Splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ján Hero zavinšoval Rómom do nového roka. Zároveň predstavil svoje plány pre rok 2022.

Cieľom Jána Hera bude v roku 2022 zabezpečiť nárokovateľnosť na výchovu a vzdelávanie v materských školách pre všetky deti od 3 rokov s cieľom zvýšiť zaškolenosť detí z marginalizovaných rómskych komunít na celoslovenskú úroveň. Nastaviť projekt pilotného overenia ranej starostlivosti v prostredí rómskych osídlení. Vytvoriť podmienky pre výraznejšie zapojenie základných škôl do celodenného výchovného systému a spolupodieľať sa na efektívnom čerpaní zdrojov z Plánu obnovy a odolnosti a z predchádzajúceho a nového programového obdobia.

„V novom roku plánujem konkrétnymi aktivitami, vrátane iniciovania legislatívnych zmien v oblasti školstva, bývania a zamestnanosti prispieť k pozitívnej zmene v postavení obyvateľov rómskych komunít. Verím, že spoluprácou s príslušnými ministerstvami sa nám podarí dosiahnuť 90-percentnú mieru zaškolenosti 5 – 6 ročných detí z rómskych komunít v predškolskom veku, nastaviť  podmienky pre nadobudnutie potrebných zručností a praktických skúseností na trh práce pre viac ako 10 000 mladých ľudí z MRK a vytvoriť pracovné miesta pre viac ako 1750  nezamestnaných z rómskych osídlení,“ povedal splnomocnenec vlady SR pre rómske komunity Ján Hero.

Cieľom úradu je zároveň znížiť počet nelegálnych obydlí v rómskych osídleniach. Legalizácia obydlí a pozemkov je predpokladom pre celkové zlepšenie prístupu k základnej technickej infraštruktúre a občianskej vybavenosti. V budúcom roku sa predpokladá realizácia projektov zameraných na dobudovanie základnej infraštruktúry v 47 obciach. V nasledujúcom roku sa plánuje poskytnúť finančné zdroje na prístup k pitnej vode a prístupovým cestám ďalším 149 obciam.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.