11.02.2021 SPRÁVY

Neziskovky žiadajú pre mrazy väčšiu všímavosť voči ľuďom bez domova.

Foto: Gipsy Television

Najbližšie dni budú pre ľudí bez domova pre mrazivé počasie veľmi ťažké. Upozorňuje na to nezisková organizácia Depaul Slovensko, ktorá preto žiada verejnosť o ostražitosť.

Nocľaháreň Depaul v Bratislave bude otvorená každý jeden večer. "Nebojte sa prihovoriť ľuďom v núdzi, povedať im o našej službe. Nedovoľme, aby sme v dôsledku mrazov prišli o ľudské životy, ľudia na ulici potrebujú našu pomoc azda viac než kedykoľvek predtým," uviedla neziskovka.

Občianske združenie Vagus, ktoré sa v Bratislave tiež venuje pomoci ľuďom bez domova, pravidelne žiada verejnosť v chladnom až mrazivom počasí o väčšiu všímavosť svojho okolia. Stovky ľudí, ktorí nemajú domov, sa totiž podľa neziskovky môžu ocitnúť v ohrození života. Vagus žiada ľudí, aby sledovali svoje okolie a ak vidia človeka v ohrození, venovali mu čo najskôr pozornosť. "Oslovte ho a zistite, v akom je stave. Ak máte možnosť, ponúknite teplý nápoj, prikrývku," radí združenie. Ak ide o akútne ohrozenie života, odporúča ihneď volať tiesňovú linku 155.

V prípade nejasností, ako postupovať, môže verejnosť kontaktovať aj linku Vagusu na čísle 0949 655 555 v pondelok až sobotu od 17.00 do 21.00 h. Združenie volajúcemu poradí a v prípade potreby vyrazí na miesto. "Ak náhodou nemôžeme zdvihnúť, zanechajte nám odkaz alebo správu, zavoláme naspäť," podotkla neziskovka.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.