07.07.2020 SPRÁVY

Najvyšší súd pred 20 rokmi zamietol žiadosť slovenských Rómov o azyl v Británii. 

Britský najvyšší súd, Snemovňa lordov, vyniesol presne pred 20 rokmi, kľúčový rozsudok nad rodinou slovenských Rómov, ktorí v Spojenom kráľovstve požiadali o azyl na základe rasistických útokov na Slovensku. Článok je súčasťou cyklu Historický kalendár.

Súd vyhlásil, že slovenská vláda rešpektuje právny poriadok a Milan Horváth s jeho rodinou tak nemôžu tvrdiť, že by ich slovenská polícia neochránila, informovala o tom britská BBC na svojej internetovej stránke.

Horváth, ktorý bol v Británii od roku 1997, totiž uviedol, že naňho zaútočili stúpenci hnutia skinheads. Organizácia Amnesty International, ktorá si vzala pod patronát Horváthov prípad tvrdila, že násilie vyústilo do vraždy Horváthovho otca a dvoch jeho susedov.

Podľa londýnskeho Právneho centra pre utečencov, ktoré mu poskytovalo obhajobu, je rozhodnutie Snemovne lordov jasným dôkazom toho, aké ťažké je v Británii získať azyl. 
Rozhodnutie piatich sudcov hornej snemovne britského parlamentu si všimli 7. júla 2000 prakticky všetky britské denníky. Times napríklad pripomínal, že na stovky Rómov čaká deportácia. To, že im v krajinách strednej a východnej Európy hrozí prenasledovanie zo strany skiheadov, ešte nie je dôvodom na udelenie azylu, napísal autor článku.

Times tiež citoval právnu zástupkyňu Milana Horvátha, Anette Elderovú, ktorá tak, ako Nick Hardwick z Rady pre utečencov uviedla, že jej klienta toto rozhodnutie veľmi znepokojilo a dodala, že Británia má jeden z najprísnejších utečeneckých zákonov.

Guardian v súvislosti s rozhodnutím Snemovne lordov poznamenal, že prípad Horváthovcov bude mať vplyv i na ďalších žiadateľov o azyl z iných krajín, lebo ľudia trpiaci prenasledovaním zo strany kohokoľvek iného, než vlastných štátnych úradov už zrejme nebudú dostávať azyl. Podľa Daily Telegraphu pred rozhodnutím Snemovne lordov mali mnohí obavy, že ak Milan Horváth spor vyhrá, Britániu by zaplavil príval ďalších rómskych žiadateľov o azyl.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.