19.06.2020 SPRÁVY

Na znak solidatity s obeťami policajného násilia v Moldave vyvesili bielu vlajku.

Dnes uplynie sedem rokov od policajného zákroku v Moldave nad Bodvou. Do osady Budulovská vtrhlo 23 policajných vozidiel, z ktorých vystúpilo viac ako 60 policajtov so psami. Bez povolenia vstupovali do príbytkov a fyzicky zaútočili na približne 30 ľudí vrátane žien a detí.

Používali obušky a podľa viacerých poškodených aj elektrické paralyzéry. Niektorých zo zbitých ľudí následne odviedli na policajnú stanicu, kde ich podrobili ďalšiemu fyzickému a psychickému násiliu, pričom im údajne odobrali osobné veci.

Aj keď lekárske správy, svedecké výpovede a fotodokumentácia potvrdzujú spôsobené zranenia, voči príslušníkom polície, ktorí sa zásahu zúčastnili, dodnes nedošlo k vyvodeniu zodpovednosti. Naopak, zo zbitých obetí sa stali obvinení.

Spolu s Amnesty International Slovensko dnes podporu obetiam policajného násilia vyjadrujú viaceré kultúrne centrá, umelecké a vzdelávacie inštitúcie, ale aj kníhkupectvá či občianske organizácie po celom Slovensku – medzi nimi aj Galéria mesta Bratislavy, Vysoká škola výtvarných umení, Stredoslovenská galéria v Banskej Bystrici, Kabinet rómskeho umenia a kultúry, Východoslovenská galéria, Nová synagóga Žilina a Stanica Žilina – Zárečie, kreatívne centrum Kubik nápadov v Trnave, kultúrny priestor Nádvorie, kultúrne centrum Diera do sveta v Liptovskom Mikuláši, Tabačka Kulturfabrik v Košiciach, A4 - Priestor súčasnej kultúry, Tranzit.sk, Kalab, Kapitál, VUNU gallery, Artfórum, slovenský hudobný label LOM, Hot Dock project space, Záhrada – Centrum nezávislej kultúry – ktoré vyvesili bielu vlajku s nápisom Moldava 2013.

Úrad inšpekčnej služby podľa prezidentky SR nie je nezávislý!

V situáciách, kde dochádza zo strany polície k použitiu donucovacích prostriedkov a zvlášť, kde vzniká podozrenie na rasový podtext zákroku, je podľa prezidentky SR Z. Čaputovej dôležité, aby sme mali k dispozícii nezávislú inštitúciu, ktorá primeranosť použitých prostriedkov dokáže dôveryhodne vyšetriť. "Policajná inšpekcia, ktorá nie je nezávislá a na Slovensku zodpovedá tomu istému ministrovi ako polícia samotná, takouto inštitúciou nie je a minulosť nám to už opakovane ukázala. Pripomenúť si sedem rokov od zákroku preto znamená aj pripomenúť si, že je najvyšší čas aj k systémovým zmenám ohľadne policajnej inšpekcie, na potrebu ktorých poukazuje aj Európsky súd pre ľudské práva a vo svojich správach taktiež obe ombudsmanky," uviedla Z. Čaputová.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.