11.02.2020 SPRÁVY

Na maďarských hraniciach skontrolovali teplotu 1669 ľuďom. 

Na maďarských hraničných priechodoch v rámci prevencie proti šíreniu nákazy koronavírusom skontrolovali teplotu 1669 ľuďom, informovalo internetové vydanie týždenníka Heti Világgazdaság s odvolaním sa na vyhlásenie rezortu vnútra.

Maďarské referenčné laboratórium vykonalo akreditované testy 16 vzoriek odobratých pacientom podozrivým z infekcie. Zatiaľ nikto v Maďarsku nie je infikovaný, a nie sú k dispozícii ani informácie o tom, že by bol infikovaný nejaký občan Maďarska zdržiavajúci sa v zahraničí.

Cudzinecká polícia v prípade 59 občanov Číny korigovala povolenie ich pobytu v Maďarsku po tom, čo sa pre šírenie koronavírusu nemohli vrátiť do svojej vlasti. Centrum národného zdravia (NNK) zriadilo 3. februára dve špeciálne telefonické linky, ktoré fungujú nepretržite. Doposiaľ ich s otázkami týkajúcimi sa nového koronavírusu využilo 674 ľudí, píše HVG.

Koronavírus má nový názov!

Nový druh koronavírusu šíriaci sa z Číny dostal v utorok nové pomenovanie - Covid-19. Informovala o tom Svetová zdravotnícka organizácia.

Epidemiológ: Koronavírus môže ohroziť až 60 percent svetovej populácie.

Epidémia nového typu koronavírusu šíriaceho sa z Číny môže zasiahnuť až 60 percent svetovej populácie v prípade, že sa ju nepodarí dostať pod kontrolu, povedal hongkonský epidemiológ v oblasti verejného zdravotníctva Gabriel Leung. Jeho vyjadrenia sprostredkoval v utorok na svojej webovej stránke denník The Guardian. Leung sa podľa denníka na konferencii Svetovej zdravotníckej organizácie v Ženeve, ktorá sa začala v utorok, chystá oznámiť, že hlavným problémom je rozsah narastajúcej svetovej epidémie. Druhou prioritou je zistiť, či sú účinné radikálne opatrenia prijaté Čínou, ktoré majú zabrániť ďalšiemu šíreniu. Ak áno, ostatné krajiny by tiež mali uvažovať nad ich zavedením.

Generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus na začiatku konferencie povedal, že s 99 percentami prípadov diagnostikovanými v Číne predstavuje epidémia mimoriadnu situáciu najmä pre túto krajinu. "Je však veľmi vážnou hrozbou aj pre zvyšok sveta," dodal.

Ghebreyesus pripomenul, že celkový počet nových potvrdených úmrtí na koronavírus 2019-nCoV stúpol v Číne na 1017. Počet nakazených v Číne dosiahol 42.708. Čínsky epidemiológ Čung Nan-šan v utorok povedal, že nákaza koronavírusu v Číne dosiahne tento mesiac vrchol a do apríla by sa mohla skončiť, napísala agentúr Reuters.

Nan-šan pôsobí ako poradca čínskej vlády a v roku 2003 pomohol zistiť rozsah epidémie SARS - ťažkého akútneho respiračného syndrómu. Jeho predpovede podľa Reuters vychádzajú z matematických modelov, nedávnych udalostí a krokov vlády.

Výskyt koronavírusu 2019-nCoV hlásili z čínskeho mesta Wu-chan, metropoly provincie Chu-pej, prvýkrát 31. decembra 2019. Mimo Čínu bol doteraz zaznamenaný v najmenej 25 krajinách.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.