09.02.2020 SPRÁVY

Na Britániu udrela búrka Ciara, začali platiť dočasné obmedzenia v premávke. 

Premávka vlakov, dopravných lietadiel a trajektov bola v nedeľu v mnohých častiach Británie dočasne pozastavená, niektoré športové podujatia zrušené a zároveň vydané meteorologické varovania pred búrkou Ciara.

Ciara udrela na ostrovy vetrom v sile hurikánu a rýchlosťou až 129 kilometrov za hodinu, približuje agentúra AP. Najmenej desať železničných spoločností na území Spojeného kráľovstva vydalo varovania, že vlaková premávka je momentálne rizikom, a približne 20 ďalších informovalo cestujúcich, aby sa pripravili na meškanie spojov, pretože silný vietor môže v priebehu dňa poškodiť elektrické vedenia a na koľaje môžu popadať konáre stromov či iné predmety dofúkané tam búrkou, opisuje AP.

Obmedzenia sa týkajú aj londýnskych letísk Heathrow, Gatwick a London City. Britské aerolínie niektoré domáce a európske lety rebukujú a spoločnosť Virgin Airlines niekoľko letov úplne zrušila. Búrka Ciara môže so sebou takisto priniesť do Británie a Írska silný dážď - meteorologická služba Met Office preto vydala už niekoľko desiatok a výstrah a varovaní pred záplavami.

Nemecko pre narušenia dopravy v súvislosti s orkánom Sabine v nedeľu dočasne zastavilo diaľkové vlakové spojenia v častiach spolkových krajín Dolné Sasko, Šlezvicko-Holštajnsko a Severné Porýnie-Vestfálsko. Informovala o tom na svojej webovej stránke železničná spoločnosť Deutsche Bahn (DB).

Aktualizované

Viac ako 30.000 domácností v Británii, najmä vo východnom Anglicku, zostalo bez elektriny.

V Írsku zostalo podľa stanice RTE v dôsledku záplav spôsobených búrkou bez elektriny 14.000 domácností. Britská kráľovná Alžbeta II. z bezpečnostných dôvodov zrušila návštevu kostola vo svojom vidieckom sídle Sandringham, ako uviedla hovorkyňa Buckinghamského paláca.

V škótskom meste Perth utrpeli zranenia tri osoby po tom, ako sa v sobotu čiastočne zrútila strecha na miestnom pohostinstve. Výčiny počasia zaznamenali v nedeľu aj v Belgicku, Holandsku, Francúzsku či Švajčiarsku.

Pre búrku Sabine v Nemecku rušia vlaky!

Od 18.00 hodiny následne ukončili premávku vlakové spoje v celej spolkovej republike. "Vzhľadom na aktuálnu situáciu a narastajúcu silu vetra sme sa od 18.00 h rozhodli postupne zastaviť všetky diaľkové dopravné spojenia v Nemecku," uviedla DB.

Železničný dopravca ľuďom odporučil, aby cesty naplánované od nedele 9. februára do utorku 11. februára, presunuli na iný deň. V Nemecku obmedzili premávku aj viaceré letiská a zrušených bolo 111 letov.  Orkán Sabine sa v Británii nazýva Ciara. Okrem vetra s rýchlosťou sto kilometrov za hodinu Britániu zasiahli aj prívalové dažde. Britské úrady vydali viac než 250 výstrah pre hrozbu povodní. Varovanie pred nebezpečenstvom ohrozujúcim život bolo podľa BBC vydané napríklad v mestečku Pateley Bridge v grófste North Yorkshire.

Najvyššiu rýchlosť vetra - až 150 kilometrov za hodinu - namerali v obci Aberdaron ležiacej na polostrove Llyn v severozápadnom Walese, informovala agentúra AFP. V prírodnej rezervácii Wet Sleddale Reservoir na severozápade Anglicka spadlo za 24 hodín 151,8 milimetra zrážok.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.