MV SR: Novela zákona o komunálnej reforme nie je diskriminujúca

foto TASR

Bratislava 6. júla 2011 (TASR) - Bolo by diskriminujúce, aby možnosť rozdelenia obcí bez ohľadu na počet obyvateľstva mali mať iba väčšie obce, zatiaľ čo obce malé by mali trpieť, informoval dnes v reakcii na Pétra Őryho zo Strany maďarskej koalície (SMK) hovorca Ministerstva vnútra (MV) SR Gábor Grendel.

Podpredseda SMK pre samosprávy Őry dnes na tlačovej konferencii strany kritizoval prístup vlády SR v otázke komunálnej reformy. Tá mala pôvodne motivovať obce k dobrovoľnej spolupráci, spájaniu administratívnych kapacít a k spájaniu obcí v rámci platných zákonov.

"Oproti týmto cieľom MV SR pustilo do medzinárodného pripomienkovaného konania návrh novely zákona, ktorý predpokladá možnosť rozdelenia obcí bez ohľadu na počet obyvateľov," uviedol Őry s tým, že zarážajúci je predovšetkým dôvod, ktorým je spor Slovákov a Rómov v Žehre. "Ide o zámer segregácie jednej časti obyvateľstva, čo je veľmi zlý a nebezpečný signál pre ďalší rozvoj zdravej a tolerantnej spoločnosti," uviedol.

Grendel namieta, že diskrimináciou by bolo, ak by túto možnosť malé obce nemali. "MV SR navrhlo spomínanú zmenu novely zákona, aby poctiví daňoví poplatníci nedoplácali na to, ak vedenie obce neplní svoje zákonné povinnosti," uviedol pre TASR Grendel s tým, že tie sú v pripravovanej novele zákona zdôvodnené.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.