24.04.2017 SPRÁVY

MOST-HÍD: Predstavil návrh rozšírenia predškolskej dochádzky.

foto OĽaNO-NOVA

Myšlienka povinnej predškolskej prípravy by sa mala v podobe legislatívneho návrhu dostať do parlamentu. Návrh zákona chce po jeho odsúhlasení v koalícii predložiť strana Most-Híd. Jej zástupcovia dnes podrobnosti predstavili na tlačovej konferencii.

"Predškolská dochádzka bude povinná v poslednom roku pred nástupom do školy, teda od piatich rokov dieťaťa," objasnil podstatu návrhu splnomocnenec vlády SR pre rómske menšiny Ábel Ravasz. "Samozrejme, táto povinnosť nebude platiť len pre deti zo sociálne znevýhodneného prostredia, je však samozrejme cielená najmä na deti z chudobných rómskych komunít," priznal Ravasz.

"Tak, ako je v prípade integrácie Rómov kľúčovou oblasťou vzdelanie, je v oblasti vzdelania kľúčová práve predškolská príprava," zdôraznil splnomocnenec, naznačujúc, že absencia predškolskej prípravy znevýhodňuje dieťa v škole a má dopad i na celkové dosiahnuté vzdelanie, teda i na možnosti uplatniť sa na trhu práce.

Povinná škôlka má byť bezplatná, predstavou Mosta-Híd je tiež, aby deti mali bezplatne jedno teplé jedlo denne. Podľa Ravasza by to malo byť motivačným prvkom a práve motivácia by mala stáť za úspešnou realizáciou zákona v praxi. Potrebná je preto podľa neho čo najintenzívnejšia terénna práca, ktorá by presvedčila rodičov rómskych detí v chudobných regiónoch, aby svoje deti chceli dať do škôlky.

Na druhej strane povinnosť nechce za každú cenu spájať s prípadnou represiou. "Pre rodičov, ktorí nechcú dávať svoje deti do škôlky, sme v návrhu uplatnili takzvaný opt-out systém, na základe ktorého rodič pri splnení istých podmienok bude môcť svoje dieťa z povinnej školskej dochádzky odhlásiť,“ uviedol Ravasz.

 Zákon by mal byť aplikovaný v dvoch vlnách. Korešponduje s faktom, že v západnej časti Slovenska je zaškolenosť detí v predškolskom veku oveľa vyššia, ako je to vo východnej časti krajiny, kde je taktiež viac rómskych detí. "Preto by sme v prvej vlne, od roku 2019, chceli opatrenia zacieliť práve na Prešovský, Košický a Banskobystrický kraj, od roku 2020 v ostatných regiónoch SR," vysvetlil Ravasz.

Štátny tajomník Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Peter Krajňák v tejto súvislosti spresnil, že kým v regiónoch západného Slovenska navštevuje materskú  školu  97 až 98 percent detí, v regiónoch na východnom Slovensku toto číslo klesá pod 90 percent. Celoeurópsky priemer je pritom 95 percent. "Už z toho je vidieť, že je naozaj potrebné túto záležitosť riešiť, aj odborníci sa zhodujú, že toto je naozaj kľúčové opatrenie, navyše je aj v súlade s víziou Učiace sa Slovensko, preto verím, že sa bude realizovať," povedal Krajňák.

Podľa rómskeho splnomocnenca chýba v súčasnosti na Slovensku 12.000 miest v škôlkach, na dobudovanie týchto kapacít je potrebných 30 až 60 miliónov eur, podľa toho, či pôjde o murované alebo modulové stavby. Peniaze však nie sú prekážkou realizácie projektu. "Máme ich na to z európskych zdrojov, jednak prostredníctvom výzvy ministerstva vnútra i prostriedkov Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP), celkovo je k dispozícii približne 130 miliónov," uviedol Ravasz.

Splnomocnenec verí, že opatrenie by mohlo dosiahnuť podobný efekt ako v susednom Maďarsku, kde sa zaškolenosť detí z marginalizovaných rómskych komunít po zavedení povinnej školskej dochádzky zvýšila na 95 percent.

Predseda strany Most-Híd Béla Bugár označil návrh za systémové, koncepčné riešenie, za ktorým má byť široká zhoda, vychádzajúca i z doterajších diskusií so zástupcami ministerstva školstva, Združenia miest a obcí Slovenska či starostami obcí. "Za týmto návrhom sú teda rokovania, nie to, že sme sa zobudili a povedali si, že niečo navrhneme," narážal Bugár na minulotýždňovú aktivitu predstaviteľom OĽaNO-NOVA. Podľa Bugára budú nasledovať rokovania s koaličnými partnermi a "dolaďovanie návrhu". V takej podobe by mal byť predložený do parlamentu.

POLLÁK: Po roku sa spiaca princezná konečne prebudila.

"Po roku sa spiaca princezná konečne prebudila. Minulý týždeň deti z rómskej osady v Hanušovciach nad Topľou prišli do Bratislavy, aby na Úrade vlády SR odkázali, že chcú ísť do škôlky. Zrejme kompetentní čakali, kým za nimi prídu deti a ich rodičia poprosiť o vzdelanie sami," uviedol v písomnom stanovisku bývalý splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák.

"Princezná sa dnes prebrala, no hlas detí, žiaľ, stále nepočuje. Most na čele s predsedom Bélom Bugárom a podpredsedom Ábelom Ravaszom nepočúva hlas rodičov, ich detí, rovnako nepočúva ani hlas odborníkov a učiteľov. Dnes predstavitelia Mostu navrhli, aby do škôlky povinne chodili päťročné deti. Návrhom len potvrdili, že sú nekompetentní a o téme nič nevedia. Stačilo sa opýtať odborníkov či učiteľov, každý by im povedal, že rok na prípravu nestačí. Deti potrebujú stráviť v predškolskom zariadení minimálne tri roky. Odporúčame Bugárovi a Ravaszovi, aby zašli do hociktorej základnej školy, ktorú navštevujú rómske deti z osád, keďže tak na základe ich návrhu doteraz evidentne neurobili," vysvetlil Pollák.


"Most avizuje, že chce začať v roku 2019 a to v Košickom a Prešovskom kraji. V ostatných neskôr. To myslia vážne? Dokedy chcú vychovávať z Rómov nevzdelaných, nezamestnaných a posielať im sociálne dávky? Ďalších päť, desať rokov? Ak deti nebudú vedieť po slovensky, neprekonajú zručnostné a sociálne rozdiely, nič sa nezmení. Most opäť ukázal, že mu záleží len na svojich záujmoch, nie na záujmoch Slovenska, pritom aj peňazí majú dosť. Za 380 miliónov eur, ktoré sme dostali od Európskej únie, mali už dávno stavať škôlky pre všetky deti - rómske aj nerómske, nie len rozprávať, čo chcú robiť o dva roky," dodal Polláik.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.