MONITORING: Pollák, Rómovia v osadách obmedzujú práva vlastníkov pozemkov

foto OĽaNO

Bratislava, 23. júna 2012 (HN/ TASR) - Rómovia, ktorých osady stoja na pozemkoch iných vlastníkov, obmedzujú ich práva. Môže za to aj štát. Tvrdí to rómsky poslanec Národnej rady SR Peter Pollák (OĽaNO). "Štát spôsobil, že vlastnícke právo nebolo zaručené. Štát im umožnil postaviť si osady a dlhodobo akceptoval tento stav," povedal Pollák, ktorý chce problém riešiť zákonom. Na jeho príprave bude spolupracovať nielen s kolegami z OĽaNO, ale aj so Smerom SD.

"Predstavitelia Smeru sa budú aktívne podieľať na príprave tohto zákona," povedal s tým, že právna norma by mala byť schválená čo najskôr. "Slovensko takýto zákon potrebuje," vyhlásil. Pollák zdôrazňuje potrebu nájsť spôsob, ako zabezpečiť vlastnícke práva ľudí, ktorí vlastnia pozemky v rómskych osadách.

Upozornil, že štát dlhodobo nezabezpečoval vlastnícke práva a vlastne mnohými rozhodnutiami spôsobil vznik rómskych osád. "A dnes sa musí štát k tomuto problému postaviť čelom," zdôraznil Pollák. Obce problém podľa neho nedokážu riešiť bez toho, aby im štát dal pravidlá, ako sa to dá.


Filozofia pripravovaného zákona spočíva v tom, že štát ponúkne majiteľom buď výmenu pozemku, alebo jeho odkúpenie. "S tým, že v úvode štát požičia peniaze obci, tá pozemok odkúpi, následne do piatich rokov si ho budú musieť Rómovia, ktorí žijú v tejto osade, odkúpiť. Následne sa finančné prostriedky vrátia do štátneho rozpočtu," vysvetlil Pollák.


Jeho kolega Miroslav Kadúc doplnil, že pozemok nebude kupovať obec, ale štát prostredníctvom obce. "Cieľom je ochrana vlastníckeho práva. Vlastníci tých pozemkov ich teraz nemôžu užívať. A my chceme vytvoriť taký právny stav, kedy to možné bude," dodal. Poslanci chcú právnou úpravou dosiahnuť, aby boli zásahy do základných ľudských práv čo najmenšie.


"Nechceme ísť proti žiadnemu ľudskému právu. Sú tu dve základné ľudské práva, právo na vlastníctvo a právo na bývanie. A my musíme nájsť rozumný kompromis, aby sme zabezpečili obe ľudské práva tak, aby boli ľudia spokojní," vyhlásil Pollák. Búrať rómske osady si Slovensko podľa Polláka nemôže dovoliť. "V prípade, že by sme začali búrať tieto chatrče, tak môj odhad je, že vznikne 110.000 bezdomovcov. Toto určite Slovensko nepotrebuje," vysvetlil Pollák.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.