MONITOR: Bývalý poslanec Smeru-SD J. Kvorka sa má postaviť pred súd

foto TASR

Bratislava 2. marca 2011 (TASR) - Bývalý poslanec NR SR a súčasný okresný šéf Smeru-SD v Martine Ján Kvorka je prvým politikom bývalej garnitúry, ktorý sa má postaviť pred súd. V dnešnom vydaní o tom informuje denník Sme s tým, že vyšetrovateľ v utorok (1.3.) podal návrh na jeho obžalobu.

"Vyšetrovateľ skončil vyšetrovanie a spis zaslal prokurátorovi s návrhom na podanie obžaloby," potvrdil denníku hovorca žilinskej polície Radko Moravčík. Exposlanec sa mal previniť tým, že s ďalšími dvoma obvinenými údajne násilím odvliekol a zbil mladého Róma. Prípad sa rieši už dlhšie, parlament totiž v minulom volebnom období nevydal Kvorku na trestné stíhanie. Ako poslanec bol chránený imunitou. Všetci traja aktéri sú obvinení zo zločinu obmedzovania osobnej slobody.

"Bude záležať na prokurátorovi, či ho obžaluje," reagoval tieňový minister spravodlivosti a poslanec Smeru-SD Róbert Madej. Podľa denníka bol Madej jedným z poslancov, ktorý sa v parlamente Kvorku zastal, keď prokurátor žiadal o zbavenie imunity. "Neviem, aké boli urobené úkony v tomto prípade, ale vtedy neboli dostatočné," vysvetľuje svoj vtedajší postoj. Za nedostatky vo vyšetrovaní považuje, že ako dôkazy boli uvedené protichodné výpovede.

Za trestný čin obmedzovania osobnej slobody hrozí trest šesť mesiacov až tri roky. V prípade, že ide o závažnejšie obmedzovanie, až osem rokov. Väčšina podozrivých politikov však doteraz skončila bez trestu.

 

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.