29.03.2021 SPRÁVY

Mobilná aplikácia SAFE na prevenciu obchodovania s ľuďmi je už aj v rómčine.

IOM vyvinula mobilnú aplikáciu SAFE v roku 2016 a okrem slovenskej, anglickej, českej, francúzskej, maďarskej, nemeckej a poľskej verzie je od marca 2021 aplikácia aj v rómskom, ruskom, ukrajinskom a srbskom jazyku.

Mobilná aplikácia SAFE Travel & Work Abroad upozorňuje na riziká obchodovania s ľuďmi a radí čo robiť, keď sa ocitnete v núdzi. Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) rozšírila aplikáciu o štyri ďalšie jazykové verzie.

„Dostupnosťou v rôznych jazykoch chceme priblížiť problematiku práce v zahraničí a s tým spojené riziká obchodovania s ľuďmi čo najväčšiemu počtu ľudí. Či už sú to občania Slovenskej republiky alebo občania iných krajín, ktorí v zahraničí už pracujú, alebo vycestovanie za takou prácou ešte len zvažujú,” uviedla pre Gipsy Television Zuzana Vatráľová, vedúca Úradu IOM v SR, ktorý sa boju proti obchodovaniu s ľuďmi venuje od roku 2003.

V interaktívnej hre si záujemcovia vyskúšajú, či sa dokážu vyhnúť riziku, že sa stanú obeťami obchodníkov s ľuďmi. Aplikácia obsahuje tiež rady, ako rozpoznať znaky obchodovania s ľuďmi, tipy na bezpečné cestovanie do zahraničia a dôležité informácie, čo má spĺňať sprostredkovanie práce či pracovná dohoda.  

„Aplikácia obsahuje aj užitočné rady a kontakty pre človeka, ktorý sa ocitne v núdzi. S aplikáciou SAFE v svojom smartfóne majú užívatelia tieto informácie stále so sebou. Je zároveň užitočným nástrojom v prevencii obchodovania s ľuďmi, ktorý využívajú odborníci pri práci s ohrozenými skupinami obyvateľstva,“ zdôrazňuje Zuzana Vatráľová.

IOM pridala do aplikácie aj nové informácie, ktoré súvisia s vystúpením Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska z Európskej únie. Spojené kráľovstvo je podľa štatistík Ministerstva vnútra SR jednou z najčastejších cieľových krajín, v ktorej sa občania SR stávajú obeťami obchodovania s ľuďmi.

„Po vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ sa možnosti na legálnu prácu ešte zúžili. Považujeme za dôležité informovať záujemcov o prácu v tejto krajine, čo potrebujú splniť na získanie pracovných víz a zvýšiť tak svoju osobnú bezpečnosť pri cestovaní a práci v zahraničí,” objasňuje Zuzana Vatráľová.

Aplikácia SAFE je voľne dostupná v Google Play a App Store a na webovej stránke www.safe.iom.sk. Detailné informácie o tom, ako sa nestať obeťou obchodníkov s ľuďmi, sú dostupné aj na stránke www.bezpecnecestovanie.iom.sk.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.