Bratislava/ Brno, 08.04.2015 SPRÁVY

Medzinárodný deň Rómov: Rómovia dnes majú svoj sviatok.

Rómovia si 8. apríla pripomínajú Medzinárodný deň Rómov na počesť prvého Svetového kongresu Rómov. Delegáti sa dohodli na spoločnom pomenovaní, na vlajke a hymne.

Svetový kongres, ktorý sa uskutočnil v roku 1971 v Orpingtone bol prvým oficiálnym a jednotným politickým vystúpením rómskeho etnika. Jeho zástupcovia zo 14 štátov deklarovali svoj spoločný pôvod, etnické pomenovanie Róm a jazyk. Zároveň sa prihlásili ku krajine svojho pôvodu k Indii.

Delegáti sa dohodli na rómskej hymne. Stala sa ňou pieseň Geľem, Geľem. Hudobný podklad tvorí medzinárodne známa rómska ľudová pieseň. Slová napísal juhoslovanský Róm Jarko Jovanovič Jagdino. Na kongrese sa dohodli aj na spoločnej rómskej vlajke. Dovtedajšie dva pruhy - modrý (symbol neba) a zelený (znázornenie spätosti Rómov s prírodou) doplnil v strede červený kruh, symbol Ašókskej čakry.

Delegáti 1. svetového kongresu Rómov založili prvú jednotnú rómsku organizáciu - International Romani Union (IRU), ktorá mala reprezentovať Rómov na medzinárodnej politickej úrovni.


V jej mene požiadali verejnosť, aby Rómov neoslovovali cudzími pomenovaniami ako Cigán, Zigeuner, Gitanos a Gypsies ale, aby ich nazývali vlastným menom - Rómovia.

Účastníci 4. kongresu IRU, ktorý sa konal v roku 1990 vo Varšave, ustanovili 8. apríl za Medzinárodný deň Rómov. Na Slovensku si Rómovia začali tento sviatok pripomínať v roku 2001. 

Zdroje: www.romove.radio.cz, www.romea.cz, www.rnlweb.org, www.gipsy.sk, www.ertf.org, www.internationalromaniunion.org

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.