13.04.2021 SPRÁVY

Mazurek v TA3: Jeho účasť v diskusii pobúrila niektorých ľudí.

Foto: TA3

Televízia TA3 v uplynulý piatok odvysielala reláciu Pozrime sa na to. Venovaná bola téme - Žije sa Rómom lepšie? Medzi diskutujúcimi bol aj Milan Mazurek, právoplatné odsúdený za rasizmus.

Relácia je postavená na dvoch skupinách diskutujúcich, ktorí majú opačný názor na danú tému. V relácii sa preto stretol Milan Mazurek, starosta obce Sačurov Peter Barát a Miloš Krištofík, bývalý mestský poslanec z Trnavy. Televízia pozývala do diskusie aj splnomocnenkyňu vlády Andreu Bučkovú. Tá už ale v piatok ráno informovala, že sa jej nezúčastní.

"Dostala som pozvanie do diskusnej relácie “Pozrime sa na to”, ktorú vysiela televízia TA3 pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov. Jedným z hostí bude aj Milan Mazurek, ktorý popiera holokaust a je známy svojimi rasistickými a protirómskymi postojmi," uviedla Bučková na sociálnej sieti.

Splnomocnenkyňa zároveň dodala, že pri tohtoročnom významnom výročí, kedy si pripomíname historické okamihy rómskych dejín, nebude svojou účasťou v diskusii legitimizovať túto osobu. "Diskutovať o Rómoch s človekom, ktorý ma tak blízko k fašizmu ako Milan Mazurek, považujem za maximálne nedôstojné a urážajúce," dodala Bučková. 

Mazurekovi sa postavil Pollák, Pompa a Ravasz

Milanovi Mazurekovi v diskusii oponoval poslanec NR SR Peter Pollák, bývalý splnomocnenec vlády pre rómske komunity Ábel Ravasz a starosta obce Toporec Gustáv Pompa. "Registrujem kritiku určitej časti populácie, ktorá nechcela, aby som sa debaty na TA3 zúčastnil podľa slávneho príslovia Cordon Sanitaire - a teda že s extrémistami sa jednoducho nebaví. Na druhej strane sú tu tisícky ľudí, ktorí sa jednoducho v debatách necítia zastúpení a títo ľudia si moju účasť na debate často vyžadovali. Ak dáme priestor Mazurekovi a my ako Rómovia zutekáme z debaty o dedičstve 1. Medzinárodného rómskeho kongresu, nevysiela to dobrý signál ani pre Rómov ale ani pre majoritnú populáciu," uviedol Pollák na sociálnej sieti.

Ravasz svoju účasť v relácii zase vysvetlil takto. "Diskusia o tom, či sa má ísť do debaty s radikálmi alebo nie, sa ťahá dlho. Je zákerná, lebo rozdeľuje ľudí, ktorí inak sú na jednej strane. Jedni si myslia, že nemožno diskutovať s radikálmi, lebo tak ich legitimizujeme. Druhí zase, že ak nepôjdeme s nimi do diskusie, tak im prenecháme priestor. Oba argumenty mi dávajú zmysel. Osobná prax mi však hovorí, že je lepšie do toho ísť, aj s rizikom, že človek to potom musí ustáť. Preto tam dnes večer pôjdem, a budem hájiť rozumné odborné riešenia pre lepšiu inklúziu v našej krajine," uviedol Ravasz.

Nejednotná je aj verejnosť

Ani ľudia v tom nie sú jednotní. "Nemal si ísť do debaty z Mazurekom. Splnomocnenkyňa Bučková dobre urobila, že tam nešla. Dala mu najavo, že nestojí o jeho zmýšľanie, o jeho rasistický názor. Ešte je aj odsúdený rasista. Takže si myslím, si že urobil chybu," reagoval muž na Pollákovu účasť v diskusii.

"To, že niektorí nevedia prehltnúť, že Mazurek bol pozvaný do relácie, si myslím, pri všetkej úcte k nim, že je to znak strachu. Kredit získali Rómovia, ktorí sa postavili čelom, rovno sa pozerajúc do očí tomu fašistovi a vyvrátili jeho úvahy faktami, čo sa urobilo napr. v Toporci a čo sa ďalej robí a čo sa plánuje. Treba sa rozpamätať na reláciu Matoviča s Kotlebom, kde jasne Kotlebovi vyvrátil všetko faktami, že ako župan nič pre ľudí neurobil. Matovič získal kredit, vyhral voľby, Kotleba padol. Vyhýbaním sa nepriateľovi v politike je dávať mu priestor na svoju politiku," napísal na sociálnej sieti Noro C.

Reaguje aj TA3

„Relácia Pozrime sa na to je predovšetkým o širokom spektre názorov. Výber hostí je spoločným dramaturgickým rozhodnutím spravodajského tímu našej televízie,“ uviedla Oľga Dúbravská, riaditeľka komunikácie a strategického rozvoja

"Rečníci s opačnými názormi, vyváženosť, nestrannosť moderátora, na tom stavia relácia Pozrime sa na to. Cieľom je, aby si diváci urobili názor na témy, ktoré sa ich dotýkajú. V poslednom vydaní relácie, boli dodržané všetky menované atribúty," uviedol moderátor relácie, Jozef Šivák.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.