MARTIN: Rómske dievčatá sa zúčastnili kurzu indického tanca bháratanatjam

foto - archív Bhakti Devi, Viedeň

Martin, 15. november 2012 (Gipsy Television/ Milan Šišmiš) - Päť dievčat z ulice Ambra Pietra v Martine sa zúčastnilo tanečného kurzu pod vedením Bhakti Devi z Viedne. Bhakti pochádza z Českej republiky a vo Viedni má vlastnú školu juhoindického chrámového tanca bháratanatjam. Študovala u popredných majstrov a pred časom bola vyhodnotená ako jedna z troch najlepších predstaviteliek tohto tanečného umenia vo svete.

Kurz sa konal v Martine po prvýkrát a zúčastnilo sa ho 23 záujemkýň rôzneho veku, vrátane 5-tich rómskych dievčat zo sídliska na ulici Ambra Pietra. Ich záujem podporil viceprimátor Martina Alexander Lilge, členovia Spoločnosti Joga v dennom živote a rómski priatelia. „Romské dívky byly fajn, snažily se udržet koncentraci celé 3 hodiny," pochválila dievčatá Bhakti Devi po húževnatom tréningu.


V prestávke kurzu sa prítomným predstavili tiež deti a tínedžeri z miestneho rómskeho tanečného súboru. Vedie ho p. Gregorová, deti nacvičujú na chodbe jednej z bytoviek a choreografiu si robia sami. „Taneční vystoupení romské skupiny bylo pravé cikánske. Podle mého minění by jejich tanec neměl vymřít," povedala Bhakti po zhliadnutí ich vystúpenia. Je pravdepodobné, že jej spolupráca s martinskými rómskymi tanečníkmi budú pokračovať.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.