MARTIN: Podujatie Te prindžaras amen predstavilo tradičnú kultúru Rómov

ilustračné foto Gipsy Television

Martin, 14. august 2012 (Gipsy Television/ TASR) - Tradičnú kultúru Rómov, ich kuchyňu, remeslá, spôsob bývania a históriu predstavilo podujatie Te prindžaras amen - Spoznajme sa v Slovenskom národnom múzeu (SNM), Múzeu slovenskej dediny v Martine. 

Desiaty ročník prezentoval podľa kurátorky SNM - Múzea kultúry Rómov na Slovensku Adriany Danekovej aktivity členov rómskej komunity, ktorí žijú na Slovensku. „Každý rok prichádzajú vystupovať nielen členovia rôznych rómskych neprofesionálnych súborov, či už tanečných, hudobných a divadelných, ale aj rómski výtvarníci, remeselníci či spisovatelia. Aj dnes sme tu mali Alenu Pustajovú z Čierneho Balogu, ktorá píše úžasné veci. Ale ona nie je jediná na Slovensku, takýchto ľudí je veľa," skonštatovala Daneková.


Rôznorodý obraz rómskych tradícií doplnili ukážky tvorby neprofesionálnych rómskych výtvarníkov z Plešivca, združených v Rómskom občianskom združení Vo farebnom svete. „Návštevníkov zaujali aj ukážky rómskych remesiel a činností, pričom výrobu tehál zo surovej hliny si aj vyskúšali. Program ich zasvätil tiež do tajomstiev tradičnej rómskej kuchyne a prípravy vybraných kulinárskych špecialít, do zberu liečivých rastlín a prípravy liečivých nápojov. Tí, ktorých rómsky spev a tanec oslovil, si mohli jeho čaro vyskúšať osobne," povedala Daneková.


Pripomenula, že už prvý ročník sa konal v areáli Múzea slovenskej dediny. „Osvedčil sa nám ako vhodný priestor na toto podujatie. Snažíme sa každý rok prezentovať čo najväčší počet rómskych súborov alebo subjektov a každý rok pozvať iné. A udržať vysokú úroveň aj u neprofesionálnych súborov, čo sa odráža v návštevnosti. Prichádza čoraz viac ľudí a dúfame, že aj úroveň sa bude zvyšovať," uviedla Daneková. Podujatie Te prindžaras amen - Spoznajme pripravili organizátori s finančnou podporou Úradu vlády Slovenskej republiky - program Kultúra národnostných menšín 2011 a s finančnou podporou mesta Martin.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.