08.04.2022 SPRÁVY

MARTIN: Poďte na výstavu talentovanej Šarloty Bottovej.

Foto: Šarlota Bottová

Výber z výtvarnej tvorby Šarloty Bottovej predstavuje na výstave Zrkadlo duše Slovenské národné múzeum v Martine – Múzeum kultúry Rómov na Slovensku v priestoroch Etnografického múzea v Martine.

Mladá rómska výtvarníčka zobrazuje portréty známych osobností, ale aj bežných ľudí zo svojho okolia. Tvorí najmä grafitovými ceruzkami, no aktuálne venuje pozornosť aj akrylovým farbám, pričom doposiaľ vytvorila viac ako stovku diel.

Na výstave si návštevníci môžu pozrieť prierez jej tvorbou – z časového hľadiska aj z hľadiska vývoja ňou používaných techník. Výstavu Zrkadlo duše otvorili pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov. Prístupná bude do 5. júna 2022.

Šarlota Bottová, rodáčka z Rimavskej Bane, je samouk a kresleniu sa venuje len ako amatérka. Svojou tvorbou zaujala už aj zahraničné publikum. Talent na kreslenie zrejme z dedila po otcovi. 

„Veľmi pekne maľoval. Rovnako portréty, ako aktuálne ja. Trpezlivo mi ukazoval, čo a ako, no predsa len, v čase jeho mladosti internet nebol, a tak nemal toľko možností na čerpanie námetov v porovnaní s dneškom. Zobral obyčajný výkres, obyčajné ceruzky a kreslil. Tak som začínala aj ja. Dnes si už objednávam špeciálne výkresy aj grafitové ceruzky,“ povedala pre My Novohrad Šarlota.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Extra s Davide Cibuľom synom slávneho lekára.

Rozhovory so zajímavými hosťami, o ktorých verejnosť nevie. Inšpiratívne príbehy. Fakty bez bulváru. O tom je nová relácia Gipsy Television s názvom EXTRA, ktorú moderuje tvár televízie TA3 Jozef Šivák.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.