12.10.2020 SPRÁVY

Marián Kotleba je vinný! ŠTS ho odsúdil na štyri roky a šytri mesiace.

Archívne foto

Marián Kotleba je vinný z toho, že ako predseda ĽSNS a banskobystrický župan rozdával šeky v hodnote 1488 eur, pričom čísla 14 a 88 sú neonacistickými šiframi. 

Kotleba podľa samosudkyne spáchal trestný čin založenia, podpory a propagácie hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd. Kotleba bol teda odsúdený podľa prísnejšieho paragrafu, ako bol pôvodne obžalovaný.

Špecializovaný trestný súd mu uložil trest odňatia slobody na 4 roky a 4 mesiac. Zaradený má byť do ústavu na výkon trestu s minimálnym stupňom stráženia. Kotleba do väzenia ešte nepôjde. Proti rozhodnutiu súdu sa pravdepodobne odvolá. V kauze preto bude musieť ešte rozhodnúť Najvyšší súd. Ak rozsudok ŠTS potvrdí, Kotleba príde aj o poslanecký mandát.

Podľa obžaloby je číslo 1488 v symbolike extrémistov používané ako spojenie čísel 14 (14 slov Davida Lanea, pravicového teroristu: „We must secure the existence of our people and a future for white children“, teda „Musíme zabezpečiť existenciu našich ľudí a budúcnosť bielych detí.“) a 88 (8. písmeno v abecede je H, pričom HH je skrátený tvar nacistického pozdravu „Heil Hitler!“).

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.