Malčice, 24.03.2015 SPRÁVY

MALČICE: Nová stredná odborná škola dáva šancu mladým Rómom uplatniť sa.

foto Gipsy Television

Na východnom Slovensku v obci Malčice už druhý rok funguje Súkromná stredná odborná škola Nová cesta. Pre tamojšiu početnú rómsku komunitu je jediným východiskom, ako získať odborné vzdelanie.

Radoslav Daniš skončil len siedmu triedu základnej školy. Dokončiť strednú školu a mať v rukách výučný list, o tom len mohol snívať. Šancu na lepšiu budúcnosť mu, ale ponúkla Súkromná stredná odborná škola Nová cesta v Malčiciach, kde Radoslav študuje stavebnú výrobu.

"Bolo to pre mňa jediné východisko, ako získať vzdelanie," povedal Radoslav pre Gipsy Television. Škola v Malčiciach funguje od roku 2013. Ponúka 2 ročný odbor praktická žena a stavebná výroba. Žiaci môžu získať odborné vzdelanie aj v 3 ročných odboroch murár a kaderník.

Kým v roku 2013 školu navštevovalo 55 žiakov, dnes ich už je 77. Súkromná stredná odborná škola v Malčiciach je súčasťou siete slovenských stredných škôl.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.