09.02.2020 SPRÁVY

MAĎARSKO: Aj Rómovia protestovali proti 500 neonacistom, ktorí si pochodom pripomenuli bitku o Budapešť.

Približne 500 maskovaných neonacistov si v sobotu na budínskom hradnom vrchu v maďarskej metropole Budapešť pripomenulo 73. výročie neúspešného pokusu o prelomenie obkľúčenia Červenou armádou zvyškami nemeckých obrancov a maďarských fašistov Ferenca Szálasiho.

Cieľom bitky o Budapešť, ktorá trvala od 29. októbra 1944 do 13. februára 1945, bolo obsadenie maďarského hlavného mesta. Jednotky nacistických oddielov Schutzstaffel (SS) podnikli spolu s ich maďarskými fašistickými spojencami, tzv. Stranou šípových krížov, 11. februára 1945 neúspešný pokus o prelomenie sovietskeho obkľúčenia.

Maďarská polícia sobotné zhromaždenie najprv zakázala. Toto rozhodnutie však bolo neskôr zrušené na základe verdiktu budapeštianskeho súdu, ktorý sa odvolal na zákon o zhromažďovaní sa. Ako informoval spravodajský server index.hu, na miesto prišlo aj viacero protidemonštrantov, medzi ktorými boli aj Rómovia. Medzi obe skupiny sa postavili policajné sily, aby tak zabránili prípadným zrážkam.

Krajne pravicové skupiny a neonacisti organizujú pochody v Budapešti každoročne v okolí blížiaceho sa výročia tzv. Dňa cti, ktorým označujú udalosti z 11. februára 1945, keď sa zvyšky pôvodných zhruba 100.000 nemeckých a maďarských obrancov v sprievode stoviek civilistov pokúsili prelomiť obkľúčenie Červenej armády a cez kopcovitý terén z hradného vrchu utiecť na západ. Ich motto "Deň cti" však môže byť chápané aj ako narážka na heslo SS - "Moja česť znamená vernosť". Historici považujú spomínaný útek z mesta za nezmyselný, keďže si vyžiadal príliš vysoký počet civilných obetí.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.