28.09.2020 SPRÁVY

Maďarsko a Rakúsko ostanú medzi menej rizikovými krajinami.

Ilustračné foto

Maďarsko a Rakúsko ostávajú medzi menej rizikovými krajinami. Pre ľudí, ktorí prejdú hraničnými prechodmi sa preto zatiaľ nič nemení.

"Zatiaľ nedochádza k zmene rizikovosti týchto krajín pre SR, takže zostávajú v rámci zoznamu medzi menej rizikovými krajinami. Je to aj z toho dôvodu, že na Slovensku sa výrazne zhoršila epidemiologická situácia," povedal Mikas. Poznamenal, že problémy máme porovnateľné ako susedné krajiny.

Opatrenia v súvislosti s hranicami by preto podľa jeho slov neboli korektné ani veľmi efektívne. Pre Rakúsko aj Maďarsko bude platiť odporúčanie do nich necestovať, ozrejmil štátny tajomník rezortu diplomacie Martin Klus. Na cestovateľskej mape budú žlté, rovnako ako Dánsko, Írsko, Island, Slovinsko, Spojené kráľovstvo a Švajčiarsko.

"Pri návrate z nich zatiaľ netreba ísť do domácej karantény ani ukazovať negatívny test na ochorenie COVID-19. Treba však mať na pamäti, že toto nariadenie sa môže v krátkom čase zmeniť, rovnako ako postoj ktorejkoľvek krajiny k nám," napísal Klus na sociálnej sieti.

Čo sa týka úpravy takzvaného bezpečného „zeleného“ zoznamu, pribudli naň Vatikán, San Maríno a Taiwan. Zmeny v cestovateľskom semafore majú platiť od októbra. Klus pripomenul, že hranice Maďarska zostávajú pre cudzincov naďalej zatvorené.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.