17.02.2020 SPRÁVY

M. Truban podal trestné oznámenie pre Mazurekove výroky o ňom a Rómoch.

Predseda mimoparlamentnej koalície PS-Spolu Michal Truban podal v pondelok na Generálnu prokuratúru trestné oznámenie v súvislosti s výrokmi kandidáta za opozičnú ĽSNS Milana Mazureka.

Mazurek sa mal údaje vyjadriť o Trubanovi ako o drogovom dílerovi a že ponúkal peniaze "osadníkom" za účasť na demonštráciách. Truban to jednoznačne vylučuje. Mazurek sa mal taktiež opätovne vyjadrovať hanlivo o Rómoch.  Mazurek vo videu označil Trubana za drogového dílera a narkomana. Tvrdí, že v jednej z rómskych osád ponúkal vajdovi 15 eur za jedného osadníka, ktorý príde protestovať proti ĽSNS. Podľa trestného oznámenia malo video vzniknúť 7. februára v Dobšinej.

Mazurekove výroky prekročili podľa Trubana prípustné hranice oprávnenej kritiky a legitímneho politického boja. Považuje ich za spáchanie trestného činu ohovárania. Podnet na prokuratúru je podaný aj pre podozrenie zo schvaľovania trestného činu a hanobenia národa, rasy a presvedčenia. Truban upozornil aj na Mazurekove výroky z videa o Rómoch ako parazitoch a asociáloch.

Pre hanobenie rasy bol Mazurek už právoplatne odsúdený za jeho výroky v rádiu. Rómov vtedy označil za asociálov. Najvyšší súd SR ho odsúdil na peňažný trest vo výške 10.000 eur.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.