03.12.2018 SPRÁVY

LOMNIČKA: Prvou ženou obce je už 8 rokov bývalá upratovačka.

Mária Oračková (Smer-SD) je už tretie volebné obdobie starostkou obce Lomnička. Obyvateľom dediny chce postaviť nové domy.

Východoslovenská obec Lomnička je známa tým, že 100 percent obyvateľov tvoria Rómovia. Starostkou je tiež Rómka, Mária Oračková, ktorá v komunálnych voľbách kandidovala za Smer-SD.

S výstavbou domov už chcela začať počas dvoch predchádzajúcich volebných období. Jej plány však zmaril neschválený územný plán obce. Ten by už však mali po novom roku schváliť.

Starostka sa netají tým, že je to jej veľký sen. "Chceme ísť do výstavby domov pre mladé rodiny. Chceme, aby každý mal svoj dom," povedala starostka pre Gipsy Television.

V obci funguje aj rómska občianska hliadka a aktivačné práce. Obec má 3004 obyvateľov. Len tisíc z nich sú podľa tamojších deti.


Za prácu sa netreba hanbiť. Z upratovačky je prvá žena obce!

Mária Oračková bola pred kariérou lokálnej političky koordinátorkou aktivačných prác. Neskôr bola na obecnom úrade spojovateľkou a aj upratovačkou. Úrad prevzala po svojom otcovi. V komunálnych voľbách v roku 2010  porazila piatich protikandidátov.

Oračková je v rodnej obci známa aj tým, že v lotérii vyhrala 3 milióny 600 tisíc korún, čo je v prepočte približne 120 tisíc eur. Z výhry vtedy zaplatila daň, časť peňazí darovala rodine a väčšiu časť investovala do stavby rodinného domu.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.