LETANOVCE: V nových bytovkách pre Rómov stále nikto nebýva

foto TASR

Letanovce 17. júna 2011(TASR) - Nové bytové domy, ktoré obec Letanovce postavila pre obyvateľov miestnej rómskej osady, stále nikto neobýva. Starosta obce Michal Urban informoval, že stále čakajú na vyjadrenie zo strany štátu k žiadosti o dotáciu, aby mohli dokončiť infraštruktúru.

Máme spracovanú požiadavku, ktorú sme dali cez splnomocnenca vlády pre rómsku problematiku aj na ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja. Teraz by mali prebehnúť nejaké rokovania," povedal Urban. Ako dodal, koncom týždňa by mali dostať správu, neznamená to však, že sa hneď začne sťahovanie Rómov.

Podľa starostu sa už do nových bytových domov, ktorých výstavba sa skončila 30. júna 2010, investovali viac ako tri milióny eur. Bytové domy už boli skolaudované, treba však dorobiť elektrické prípojky a spevnené plochy, aby bol zabezpečený prístup k nim. Na to potrebuje starosta ďalších 500.000 eur a práve tieto prostriedky žiada od štátu.

Dvadsaťštyri nových bytových domov, v ktorých je dohromady 96 bytov, sa nachádza asi šesť kilometrov po ceste od osady, kde Rómovia momentálne žijú v katastrofálnych podmienkach. V súčasnosti sa ešte stále pracuje na odstraňovaní neporiadku v osade, aby sa pred letnou sezónou ako-tak zlikvidovali odpadky a neboli na očiach turistov. "Keď sa nepomôže zo strany štátu, tak to jednoducho ostane tak, ako to je,"uzavrel Urban.

 

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.