L. FÍZIK: Je potrebné pracovať s rómskou komunitou

foto TASR

Banská Bystrica 17. septembra 2010 (TASR) - Prvý rok existencie Ústavu rómskych európskych štúdií bol úspešný, ukázalo sa, že je potrebné pracovať s rómskou komunitou.Uviedol to na dnešnej tlačovej konferencii v Banskej Bystrici riaditeľ banskobystrického Ústavu rómskych európskych štúdií Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave Ladislav Fízik.

Uskutočnila sa pri príležitosti slávnostného otvorenia akademického roka 2010/2011 a slávnostnej imatrikulácie študentov 1. ročníka.Podľa slov Fízika asi 30 percent študentov minulého akademického roka bolo rómskej národnosti a všetci prešli do druhého ročníka. Keď sa im niekto venuje, dosahujú vynikajúce výsledky, dodal. Ani vláda nemá podľa neho záujem riešiť vzdelávanie Rómov. Štúdium sa podľa Fízika dostalo do povedomia a Rómovia sa naň hlásia. Tento rok sa do prvého ročníka prihlásilo 45 prvákov, z toho 70 percent je rómskej národnosti. Prihlasovať sa na štúdium však ešte môžu do konca septembra.

Podľa Fízika by sa ich prihlásilo ešte viac, pokiaľ by mali peniaze na cestu a na školné. Za semester tu študent zaplatí 260 eur. Zaviedli však tiež možnosť platiť na základe splátkového kalendára. V Banskej Bystrici je zatiaľ možné študovať bakalárske externé štúdium - odbor Sociálna práca s rómskou komunitou. Študenti sa tu učia rómsky jazyk, dejiny Rómov a ich kultúru, majú odbornú prax v osadách. "Proste, treba nastaviť študijný program tak, aby ľudia, ktorí pôjdu do praxe, boli pripravení riešiť aj rómsku otázku," povedal Fízik. Absolventi by mali vedieť pracovať s rómskou komunitou, s ľuďmi, ktorí žijú v osadách. Podľa Fízika má škola perspektívu, do budúcnosti plánujú aj ďalšie katedry.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.