08.05.2022 SPRÁVY

Kvetoslava Berkyová z Rudnian dostala od prezidentky SR štátne vyznamenanie.

Foto: RTVS

Asistentka osvety zdravia, Kvetoslava Berkyová z Rudnian, bola vyznamenaná Medailou prezidenta SR za významné zásluhy o rozvoj SR v sociálnej oblasti, najmä v oblasti práce s marginalizovanými komunitami.

Kvetoslava Berkyová zasvätila svoj život pomoci rómske komunite. Pracovala v komunitnom centre, v miestnej škole, pomáhala riešiť katastrofickú situáciu s bývaním, kedy sa v osade na mieste starej bane začala prepadávať zem. 

Teraz sa opäť, ako asistentka osvety zdravia, stará o zdravie Rómov. Učí ich, aby oň dbali. Snaží sa, aby obyvatelia osád dávali svoje deti očkovať, aby vyhľadávali lekára, aby chodili na preventívne prehliadky. Jej príbeh nám pripomína , že nie všetci máme rovnakú štartovaciu čiaru. Je však aj ukážkou obdivuhodnej sily, popasovať sa s nepriazňou osudu a napokon pomáhať ľuďom, ktorí sú na okraji pozornosti. 


Foto: RTVS

Odmenou pre ňu je pocit radosti, že sa jej splnil sen a jej práce je skutočným poslaním. "Prezidentka SR udeľuje Kvetoslave Berkyovej štátne vyznamenanie: Medaila prezidenta SR za významné zásluhy o rozvoj SR v sociálnej oblasti, najmä v oblasti práce s marginalizovanými komunitami," povedal prezidentkin hovorca pred odovzdaním vyznamenania. Štátne vyznamenania prezidentka udeľuje každoročne pri príležitosti výročia vzniku Slovenskej republiky.

Kvetoslava Berkyová bola v roku 2014 novinovaná na ocenenie Roma Spirit. V roku 2020 sa uchádzala o post poslankyne NR SR za stranu DS. 

Pozrite si archívny rozhovor s K. Berkyovou.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Extra s Davide Cibuľom synom slávneho lekára.

Rozhovory so zajímavými hosťami, o ktorých verejnosť nevie. Inšpiratívne príbehy. Fakty bez bulváru. O tom je nová relácia Gipsy Television s názvom EXTRA, ktorú moderuje tvár televízie TA3 Jozef Šivák.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.