04.03.2017 SPRÁVY

KREMNICA: Súkromné gymnázium má problém s financovaním a s priestormi.

foto Gipsy Television

Súkromné gymnázium Zefyrína Jimenéza Mallu v Kremnici má dlhoročný problém s financovaním. Škola navyše nemá svoju vlastnú budovu. Sídli na jednom poschodí v rámci inej školy. 

Asi 90 žiakov prevažne z rómskych rodín sa vzdeláva na tamojšom súkromnom gymnáziu. Ide o deti z chudobných rodín. Škola mala vlani prvých maturantov. Časť z nich už pokračovala v štúdiu na vysokých školách.

Aby škola fungovala bez problémov, jej zriaďovateľ sa musí obracať, aby zabezpečil financovanie školy z viacerých zdrojov. Gymnázium preto chce, aby spadalo pod rezort školstva. 

"Naše najväčšie problémy sú priestorové a finančné. Potrebovali by sme, aby táto škola spadala pod Ministerstvo školstva s tým, aby bola financovaná pre potreby, ktoré škola má," povedala pre Gipsy Television riaditeľka gymnázia, Jana Tomová.

Veľkým problémom sú obmedzené priestory, v ktorých sa študenti vzdelávajú. Keďže gymnázium nemá svoju budovu, sídli na jednom poschodí v inej škole. 

"Pracujeme vo veľmi stiesnených podmienkach na jednej chodbe s 90-timi žiakmi. Je to dosť zlé, pretože deti sa nemôžu voľne pohybovať a sú väčšinou v triedach," povedala pre Gipsy Television učiteľka rómčiny, Darina Tököliová.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.