27.05.2020 SPRÁVY

Kotlebovcom odchádzajú z klubu traja poslanci.

Reprofoto tvnoviny.sk

Poslanci Národnej rady SR Tomáš Taraba, Štefan a Filip Kuffovci odchádzajú z klubu ĽSNS. Trojica pôsobí v mimoparlamentnej strane KDŽP.

Tarabu podľa vlastných slov prekvapilo, ako sa proti nim postavil Milan Mazurek (ĽSNS) v súvislosti s hodnotovou platformou konzervatívnych poslancov, ktorú s dvoma poslancami za Smer-SD nedávno predstavili. "Nedá sa fungovať v klube, keď nie Marian Kotleba, ale Milan Mazurek bude definovať každý náš kontakt s iným politikom, každú našu iniciatívu tými termínmi, ako to použil na internete," podotkol s tým, že ich kroky v ničom ĽSNS neškodili.

Poznamenal, že vytvorenie platformy bolo dezinterpretované, pretože nešlo o pakt medzi ĽSNS a Smerom-SD. Dodal, že poslanci, aj z vládnej koalície, ktorí sú si hodnotovo blízki, budú naďalej spolupracovať a v rámci platformy podporovať hodnotové zákony. Mená poslancov v platforme nechcel konkretizovať, podotkol, že to bude vidieť na hlasovaní o konkrétnych zákonoch.

Taraba avizoval, že plánujú do parlamentu predložiť novelu interrupčného zákona, ktorú v minulom volebnom období vypracovalo hnutie OĽaNO a ktorá má zlepšiť informovanosť žien pred potratmi. Podľa vlastných slov nevidí dôvod, aby vládna koalícia s predložením takéhoto zákona čakala.

ĽSNS podľa slov hovorcu strany Ondreja Ďuricu rešpektuje rozhodnutie poslancov. "Nedorozumenie medzi Tomášom Tarabom a Milanom Mazurekom sme ani v rámci strany, ani v rámci poslaneckého klubu nevnímali ako nejaké zásadné. Skôr ako nedostatok vzájomnej komunikácie," priblížil.

Hodnotová platforma mala za cieľ združovať poslancov s rovnakými hodnotovými názormi. Po kritike svojich spolustraníkov za vytvorenie platformy s ĽSNS opustil Smer-SD Ján Podmanický. Záujem pridať sa k platforme avizoval okrem Podmanického aj ďalší poslanec zo Smeru-SD Marián Kéry. Ten oznámil, že zo strany neodchádza.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.