24.06.2020 SPRÁVY

Kosovského prezidenta a 9 ďalších ľudí obžalovali z vojnových zločinov.

Kosovského prezidenta Hashima Thaciho a deviatich ďalších bývalých separatistických bojovníkov obžaloval haagsky osobitný súd pre Kosovo (KSC) z celej škály vojnových zločinov spáchaných v 90. rokoch 20. storočia počas vojnového konfliktu so Srbskom.

Obžalovaní sú zo zločinov proti ľudskosti a vojnových zločinov vrátane vrážd, spresnil špecializovaný súd so sídlom v Haagu, vyšetrujúci zločiny proti etnickým Srbom počas vojny Kosova za nezávislosť v rokoch 1998-99 so Srbskom. Vo vyhlásení prokurátora KSC vydaného v stredu sa uvádza, že prezident Thaci a ďalší  sú trestne zodpovední za takmer 100 vrážd. Medzi obeťami sú podľa neho známi kosovskí Albánci, Srbi a Rómovia, ako aj politickí odporcovia.

Medzi ďalšími obvineniami sú nútené zmiznutia osôb, prenasledovanie a mučenie. Vojna z rokoch 1998-99 si vyžiadala vyše 10.000 mŕtvych a ďalších 1641 ľudí je stále nezvestných. Vojna sa skončila po 78-dňovom bombardovaní Srbska silami NATO.

Srbsko neuznáva nezávislosť Kosova, ktorú táto srbská provincia jednostranne vyhlásila v roku 2008.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.