KOŠICE: Podľa niektorých MVO majú rasistické nálady stúpajúci trend

foto korzar.sme.sk

Košice 21. marca 2011 (TASR) - Pri príležitosti Medzinárodného dňa boja proti rasovej diskriminácii dnes riaditeľ slovenskej pobočky medzinárodnej mimovládnej organizácie Európska sieť proti rasizmu (European Network Against Racism - ENAR) Miroslav Lacko predstavil Tieňovú správu - European Shadow Report 2009/2010 o stave rasizmu v Európe.

„Údaje, zozbierané mimovládnymi organizáciami po celej Európe, potvrdzujú prejavy rasizmu v najrôznejších oblastiach života vrátane zamestnania, bývania, zdravia, politiky, prístupu k tovaru a službám aj v médiách. Rovnako ukazujú, že extrémizmus a rasové násilie sú na vzostupe," uviedol Lacko.

Správa ENAR konštatuje, že diskriminácii a vylúčeniu sú vystavení európski Rómovia, migranti, azylanti, Moslimovia, Židia a ľudia s africkým pôvodom. „V oblasti vzdelávania je dôsledkom toho nízka kvalita vzdelávania, segregácia, rasové zastrašovanie, zlá dochádzka do škôl, nízke dosiahnuté vzdelanie a jazyková bariéra. Príslušníci etnických a náboženských menšín, predovšetkým Rómovia a azylanti, tvoria aj najväčšiu časť bezdomovcov a ľudí s nízkou kvalitou bývania," doplnil Lacko.

Správa ďalej poukazuje aj na niekoľko oblastí zlepšenia, ktoré sa týkajú najmä dôrazu Európskej únie na antidiskriminačnú legislatívu členských krajín a zákaz rasovej a náboženskej diskriminácie. „Legislatíva sama o sebe neprináša výsledky, ak zlyháva jej zavádzanie do praxe. Podobne je to aj na Slovensku, kde sa táto problematika najviac dotýka rómskej menšiny a kde síce bola prijatá antidiskriminačná legislatíva, antirómske nálady a prejavy smerujúce k diskriminačným a segregačným opatreniam majú však skôr narastajúcu tendenciu," zdôraznil Lacko. Dodal, že celoeurópskym trendom je nárast extrémistických organizácií a politických strán s rasistickým sentimentom nielen na okraji politického spektra, ale aj vo vládach, a to má škodlivé dôsledky na integráciu menšín.

„Slovenská vláda v súčasnej dobe financuje projekty, ktoré sú zamerané na výstavbu segregovaných rómskych osád. Je to v rozpore s tým, čo Slovensko prijalo v rámci antidiskriminačných zákonov," doplnil ďalej Lacko a pripomenul, že je množstvo príkladov, kedy sa aj štátne inštitúcie správajú rasisticky, či diskriminačne. „V roku 2009 sme napríklad zaznamenali 39 rasovo motivovaných trestných činov, 17 fyzických útokov a päť policajných zásahov, ktoré niesli znaky rasovej motivácie," prízvukoval.
Podľa neho je najväčším problémom nielen na Slovensku, ale aj niektorých ďalších krajinách systematický nárast get - segregovaných osád. „Napríklad pri Letanovciach vzniklo geto pripomínajúce koncentračný tábor. Rómovia tam žijú v hrozných podmienkach v osade, ktorá je obohnaná múrom," dodal Lacko.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.