28.03.2020 SPRÁVY

Koronavírus a svet! Prečítajte si dnešné aktuálne informácie o pandémii.

Počet prípadov úmrtia na nákazu spôsobenú koronavírusom SARS-CoV-2 stúpol v Španielsku za 24 hodín o 832. Nákaze doposiaľ v krajine podľahlo 5694 ľudí, vyplýva z údajov španielskej vlády zverejnených v sobotu dopoludnia. Informovala o tom agentúra AFP.

Nákazu koronavírusom dosiaľ v Španielsku potvrdili u 72.248 osôb, pričom za posledných 24 hodín pribudlo 8189 nových prípadov. Miera nárastu počtu nových infikovaných sa znížila na 12,8 percenta oproti predchádzajúcim dňom, keď dosiahla 14 a predtým 18 percent.

Hospitalizovaných je 40.630 ľudí, z nich 4575 je na jednotkách intenzívnej starostlivosti. V krajine sa vyliečilo 12.285 ľudí, uviedlo podľa denníka El País španielske ministerstvo zdravotníctva. Španielsko má druhý najvyšší počet obetí koronavírusu na svete po Taliansku, kde zomrelo viac ako 9100 infikovaných. Ešte v stredu Španielsko prekonalo v počte úmrtí Čínu, kde sa vírus koncom vlaňajška objavil.

Rakúsko hlási už takmer 7900 nakazených koronavírusom a 68 úmrtí.

Každodenný nárast v počte nakazených novým koronavírusom a súvisiacich úmrtí sa v Rakúsku stále nezmierňuje. Do sobotňajšieho poludnia bolo zaznamenaných už 7898 potvrdených prípadov nakazenia a 68 prípadov úmrtia, vyplýva z priebežne aktualizovaných údajov Spolkového ministerstva sociálnych vecí, zdravotníctva, opatrovateľstva a ochrany spotrebiteľa (BMSGPK) Rakúskej republiky.



Medzi nakazenými osobami mierne prevažujú muži (53 percent), najvýraznejšie zasiahnutou vekovou skupinou sú 45- až 54-roční ľudia (1708 nakazených). Spolkovou krajinou s výrazne najvyšším podielom pozitívne testovaných zostáva Tirolsko, odkiaľ hlásili už 1832 prípadov, posledným v poradí je naďalej Burgenland s aktuálne 141 prípadmi. V bilancii úmrtí sú na popredných miestach Štajersko so 17 a Viedeň so 16 prípadmi.

Podľa údajov BMSGPK zo sobotňajšieho rána sa nakazenie vírusom SARS-CoV-2 zatiaľ potvrdilo celosvetovo u takmer 600.000 osôb, z čoho takmer 82.000 pripadá na Čínu. Necelých 132.000 nakazených sa vo svete medzičasom uzdravilo.

Trump povolal záložníkov. V USA potvrdili vyše 100.000 prípadov koronavírusu.

Americký prezident Donald Trump vydal nariadenie oprávňujúce Pentagón povolať armádnych záložných síl, aby sa aktívne podieľali na zabránení šírenia nového vírusu. Informovala o tom v piatok agentúra DPA. Agentúra poznamenala, že aj bývalý prezident Barack Obama poveril ministrov obrany a vnútornej bezpečnosti povolaním záložného vojska, keď v roku 2014 vyčíňalo v západnej Afrike vírusové ochorenie ebola.

Ako informovala v piatok agentúra AFP s odvolaním sa na údaje Univerzity Johnsa Hopkinsa, USA majú už viac ako 100.000 potvrdených prípadov nového koronavírusu, pričom majú o 15.000 viac potvrdených prípadov než Taliansko a o 20.000 viac než Čína, kde vírus prvýkrát zistili.

Macron vyzval EÚ na spoločné konanie pri riešení koronavírusovej krízy.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval Európsku úniu, aby v boji proti kríze šírenia nového druhu koronavírusu postupovala spoločne. "Neželám si egoistickú a rozdelenú Európu," povedal Macron v rozhovore pre tri talianske denníky, ktorý zverejnili v sobotu. "Túto krízu neprekonáme bez silnej európskej solidarity zo zdravotníckeho a finančného hľadiska," zdôraznil s požiadavkou na spoločné konanie pri financovaní výdavkov v tejto kríze. "Číslo je druhoradé, je to signál ktorý je dôležitý," citovala ho agentúra DPA.

Lídri členských štátov EÚ sa vo štvrtok večer ani po dlhých rozhovoroch nezhodli na finančných opatreniach proti aktuálnej kríze. Francúzsko, Taliansko, Španielsko a ďalšie krajiny žiadajú spoločné prevzatie dlhov, čo naráža na dôrazný odpor Nemecka, Holandska a iných štátov, približuje DPA.

Macron v rozhovore pre denníky La Stampa, La Repubblica a Corriere della Sera spresnil, že diskusie budú v najbližších týždňoch pokračovať. "Tento boj nemôžeme vzdať," vyhlásil. Francúzsky líder tiež kritizoval, že sa hovorí veľa o čínskej alebo ruskej pomoci, no nespomína sa, že Francúzsko a Nemecko poslali dva milióny ochranných masiek a desaťtisíce ochranných oblekov do Talianska. Podľa Macrona to síce nie je postačujúce, ide však o začiatok. Na začiatku epidémie Európania pomohli aj Číne a poslali jej 50 ton materiálu. "Európa musí byť hrdá a musí sa cítiť silná - a taká aj je," povedal Macron.

Dodal, že niektoré krajiny sa správajú, akoby za krízu boli zodpovedné alebo Španielsko, hoci patria k prvým obetiam a tento vírus žiadnu krajinu neušetrí. Macrona podľa jeho slov znepokojuje choroba "každý za seba". "Musíme urobiť všetko, aby sme zastavili rozširovanie tohto vírusu, ale vždy konať ako Európania," apeloval.

Vo svete sa nakazilo koronavírusom vyše 605.000 ľudí, takmer 28.000 zomrelo.

Celkove 605.010 prípadov nakazenia novým koronavírusom bolo oficiálne zaznamenaných vo svete od začiatku súčasnej pandémie. Zo 183 krajín a území bolo zároveň hlásených 27.982 úmrtí, vyplýva z bilancie tlačovej agentúry AFP, dokumentujúcej stav v sobotu o 11.45 hod. SEČ.

Podľa týchto údajov pripadalo 104.837 nakazených na Spojené štáty, kde dosiaľ 1711 ľudí zomrelo. Najvyšší počet úmrtí - 9134 - malo Taliansko s celkove 86.498 známymi prípadmi nakazenia. Čína ako epicentrum pandémie zaznamenala podľa bilancie AFP zatiaľ 81.394 prípadov nakazenia a 3295 úmrtí spôsobených novým koronavírusom. Agentúra však poznamenáva, že uvedené čísla predstavujú len zlomok skutočných počtov. V mnohých krajinách sa totiž vykonávajú testy na nový koronavírus len u pacientov, ktorí sú hospitalizovaní s podozrením na nákazu.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.