20.05.2020 SPRÁVY

Koncentračný tábor odkryl ďalšie tajomstvo! Našli predmety ukryté väzňami.

V niekdajšom nacistickom koncentračnom tábore Auschwitz-Birkenau sa našli lyžice, vidličky, obuvnícke náradie a ďalšie predmety. Ukryté boli v časti komína.

Informoval o tom Rakúsky národný fond pre obete národného socializmu s tým, že niektoré z objavených predmetov mohli slúžiť na plánovanie útekov väzňov, píše agentúra AFP.

Predmety, medzi ktorými boli nože, háčiky, nožnice, kusy kože a časti topánok, sa našli v apríli v bloku č. 17 tohto bývalého vyhladzovacieho tábora. V tejto zóne totiž rakúska organizácia v rámci prípravy výstavy uskutočňovala renovačné a reštauračné práce. 

"Tieto nástroje držané mimo dohľadu hliadok SS možno používali obuvníci, alebo mali slúžiť na prípravu úteku či jednoducho na jedenie," povedala pre AFP generálna tajomníčka fondu Hannah Lessingová. Dodala, že v bloku č. 17 žili robotníci, preto sa zrejme spomínané predmety našli práve tam. "Nie je to náhoda, že komín použili ako skrýšu konkrétne v tej budove, kde žili kominári," uviedol podľa tlačovej správy poradca fondu Johannes Hofmeister.

Nájdené predmety pravdepodobne nebudú súčasťou plánovanej výstavy, ktorá má byť sprístupnená v roku 2021. Prevzalo ich tamojšie múzeum. Na území tábora a v jeho okolí sa pri renovačných prácach pravidelne nájdu rozličné predmety.

Nacisti počas druhej svetovej vojny v koncentračnom tábore Auschwitz-Birkenau zabili viac ako milión židov a sovietskych vojnových zajatcov, ako aj predstaviteľov poľskej inteligencie a príslušníkov rôznych národností vrátane asi 15.000 sovietskych občanov. Tábor Auschwitz-Birkenau bol oslobodený 27. januára 1945 Červenou armádou.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.