20.03.2020 SPRÁVY

KOMENTÁR: V novom parlamente sú reprezentovaní aj Rómovia.

Reprofoto Gipsy Television

Dnes zložia poslanecký sľub do Národnej rady SR aj dvaja Rómovia a jedna Rómka. Mnohí, vrátane mňa, túto skutočnosť vidia pozitívne, prinajmenšom zo symbolického hľadiska je to veľmi dobrá správa v zlých časoch.

Karanténne opatrenie ich obralo o ceremoniál preberania poslaneckých dekrétov a ustanovujúca schôdza  na ktorej zložia sľub bude v krízovom režime. (Celkom vtipné je, že pred vstupom do rokovacej sály si všetci poslanci budú musieť dezinfikovať ruky a nasadiť rúška, čo je presne také isté opatrenie, na aké na facebooku mnohí hlasno a nahnevane upozorňovali v súvislosti s preberaním sociálnych dávok v týchto dňoch.) Skúsenosť s bežným zasadaním parlamentu sa asi odkladá na neurčito, no to je asi tak všetko, čo sa z ich povinností odkladá.

Ako píšem, sú zlé časy. A s nimi prichádzajú nároky a očakávania ešte vyššie ako doteraz. Treba opraviť, čo je zanedbané, zrušiť čo je zlé a vytvoriť, čo chýba. Pozornosť vlády bude sústredená na boj s korupciou a boj s koronou, no pozornosť Rómov bude uprená práve na týchto troch.  Mnoho rokov zanedbávané chudobné komunity a ignorovaný anticiganizmus (otrasné slovo, niekto by mal vymyslieť iné) priniesli dôsledky aj v podobe silnej nedôvery voči autoritám štátu – zajtra sa nimi stanú aj Jarmila Vaňová, Peter Pollák a Ján Herák (a je len na nich, ako sa s touto skutočnosťou vysporiadajú). Stanú sa tak súčasťou dobrého aj toho zlého, čo sa v našej krajine udeje v najbližších (dúfajme) štyroch rokoch.


Jurina Rusnáková, zdroj: RTVS
Bude sa od nich očakávať zlepšenie životných podmienok chudobných Rómov, zamestnanie, trestanie prejavov rasizmu a znevýhodňovania - to sú všetko oprávnené požiadavky a spravodlivé by bolo, ak by boli konečne vypočuté. Rómovia totiž medzi predstaviteľmi štátu dlhodobo nemajú veľa mien, na ktoré sa môžu obracať, môže byť, že sa preto stanú hromozvodom všetkých doteraz nevypočutých sťažností a žiadostí. Toto všetko by mali chápať a vnímať ako vyjadrenie záujmu o veci verejné, pozitívnu zmenu a záujmu o ich prácu. No a my by sme mali vedieť,  že nie je v silách troch poslancov zvládnuť všetky naše očakávania.

V každom prípade, títo dvaja a jedna neostanú bezmennými účastníkmi rozhodovania o našej krajine (schválne, koľkých zo 150 poslancov vlastne poznáme?). Takými vlastne už nie sú ani dnes. Veľká časť Rómov obráti svoje očakávania ich smerom a to bez ohľadu na to, aký budú mať reálny dosah na formovanie politík. Je to voči nim trochu nefér, sú však na to pripravení, mali by byť. Pre istotu im však prajem - čas a pevné nervy a nám všetkým trpezlivosť a zdravý rozum.

Jurina Rusnáková
Autorka je riaditeľkou Ústavu romologických štúdií, UKF v Nitre.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.