JAROVNICE: Protipovodňové opatrenia dali prácu 12 obyvateľom osady

ilustračné foto TASR

Jarovnice 23. septembra 2011 (TASR) - Spojenie budovania protipovodňových opatrení s vytváraním pracovných miest pre dlhodobo nezamestnaných je pozitívnym príkladom riešenia dvoch závažných problémov. Zhodli sa na tom dnes v Jarovniciach, okres Sabinov, štátna tajomníčka Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Lucia Nicholsonová a splnomocnenec vlády SR pre územnú samosprávu, integrovaný manažment povodí a krajiny Martin Kováč.
Jarovnice sú zahrnuté do programu revitalizácie krajiny, ktorého cieľom je budovanie vovozádržných prvkov. Okrem toho, že niektoré činnosti realizuje dodávateľská firma, prácu tu našlo 12 obyvateľov osady.

Nicholsonová je presvedčená, že pre dlhodobo nezamestnaných, ktorí si v tomto regióne nedokážu sami nájsť prácu, má tento program veľký význam, lebo robia niečo zmysluplné.
"Stávajú sa príkladom pre komunitu a rúcajú sa tým aj také predsudky, ktoré sú hlboko zakorenené v majoritnej časti obyvateľstva a to je napríklad to, že Rómovia nechcú pracovať. Na týchto pánoch vidieť, že to nie je pravda, že netreba hádzať všetkých do jedného vreca," uviedla pre TASR štátna tajomníčka.

Prácu 10-člennej skupiny v lesnom poraste neďaleko obce koordinuje Marek Pešta. Má 36 rokov, žije v osade a bol dlhodobo nezamestnaný. Tvrdí, že robota sa mu páči a privítal by, keby mohol na tomto projekte pracovať aj ďalej. "Človek keď 20 rokov sedí doma, to je o ničom, treba, že by bola nejaká zmena, keď je robota, tak človek má chuť do života. Každý by privítal, keby bolo viac roboty. Ja vravím, že v osade chcú robiť," povedal Pešta. Dodal, že bude rád, keď tieto zábrany pomôžu zadržať vodu, aby sa neopakovali katastrofy, ktoré tu zažili.

Kováč uviedol, že tento program sa začal pilotným projektom v roku 2010, do ktorého sa zapojilo 23 obcí. Následne odštartovali prvý realizačný projekt a do neho bolo zapojených 190. Od septembra tohto roka pokračuje 2. realizačným projektom a do neho zahrnuli 350 obcí. S postupom prác i zaškolením pracovníkov v Jarovniciach Kováč vyjadril spokojnosť. Podľa neho je to dobrý predpoklad na to, aby mohli túto činnosť vykonávať aj ďalej.

"Predpokladáme, že každá jedna obec na Slovensku má potenciál, aby minimálne 10 ľudí bolo takto zamestnaných, a aby sa zásadne pristúpilo k revitalizácii poškodených častí krajiny," uviedol Kováč. Dodal, že tieto aktivity by sa postupne mali rozšíriť do všetkých oblastí Slovenska.
Riaditeľ Úradu práce, sociálnych veci a rodiny v Prešove Ladislav Babuščák uviedol, že v rámci legislatívy, ktorá umožňuje zamestnať ľudí na projekty protipovodňovej ochrany, sa v okresoch Prešov a Sabinov podarilo zamestnať 491 ľudí.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.