IGF PREDTSAVUJEME: Posledné dni SULUKULE

Trebišov, 12. júl 2012 (Gipsy Television) - Už o niekľko dní vypukne rómske hudobné šialenstvo okolo najväčšieho rómskeho festivalu na Slovensku, International Gypsy Fest-u. Súčasťou 4 dňového festivalu bude aj výstava fotografií najstaršej rómskej osady na svete SULUKULE. 

SULUKULE sa nachádza v Turecku, v centre mesta Istanbul, vo štvrti Fatih. Už niekoľko desaťročí je najstaršou rómskou osadou na svete. Prvý príchod kočovných Cigánov na toto územie potvrdzujú dokumenty asi z polovice 11. storočia. Od vtedy, až po súčasnosť obývajú SULUKULE Rómovia z rovnakých dynastií.


Najstaršia rómska osada na svete je v Turecku známa aj tým, že má pre tamojšiu komunitu silný kultúrny význam. Práve SULUKULE totiž vychovala generácie skvelých tureckých hudobníkov a spevákov.

 

Osud osady sa však radikálne zmenil potom, čo Istanbul získal titul Európske hlavné mesto kultúry 2010. Mesto muselo zmeniť infraštruktúru, obnoviť mestský plán, čo zahŕňalo kompletnú demoláciu SULUKULE. 3500 tureckých Rómov bolo nútených pod hrozbou vysťahovania opustiť svoje domovy, ktoré stáročia obývali.

 

Fotografie, ktorých autorom je Španiel, Joan ALVADO hovoria práve o demolácií rómskych obydlí, o ľuďoch pre ktorých SULUKULE bola všetkým.

 

Výstavu fotografií si môžete pozrieť už nabudúci týždeň v stredu, 18. júla od 16.00 hodine v KD v Sečovciach. V centre mesta sa v tento deň uskutoční aj OTVÁRACÍ KONCERT. Program nájdete TU.

 

JOAN ALVADO

 

sa narodil v Altea v roku 1979, od roku 2005 žije v Barcelone (Španielsko). Promoval ako inžinier na Polytechnickej univerzite vo Valencii (Španielsko). S fotografiou začal pracovať ako samouk až do roku 2006, kedy ju začal študovať  na škole Všeobecná vizuálna kultúra v Helsinkách (Fínsko). Fotografiu študoval aj na Inštitúte fotografických štúdií v Katalánsku (IEFC). Od roku 2008 pracuje na dokumentárnej fotografii v Istanbule a Kurdistane. Joan Alvado spolupracuje ako fotograf s rôznymi novinami v Barcelone, Madride a v Turecku.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.