19.02.2020 SPRÁVY

HISTORICKÝ KALENDÁR: Pred 21 rokmi predstavili prvého splnomocnenca Vincenta Danihela.

Foto: TASR

JUDr. Vincent Danihel bol prvým splnomocnencom vlády SR pre rómske komunity. Funkcie sa ujal 1. marca 1999. Z postu odišiel o tri roky neskôr.

Nového splnomocnenca vlády SR pre otázky rómskej komunity Vincenta Danihela predstavil novinárom 19.02.1999 na tlačovej konferencii v Bratislave vtedajší podpredseda vlády SR pre ľudské a menšinové práva a regionálny rozvoj Pál Csáky. 

Vymenovanie splnomocnenca považoval P. Csáky za prvý systémový krok vlády k riešeniu problémov rómskej komunity. Csáky predpokladal, že nová koncepcia riešenia otázok rómskych spoluobčanov by mala byť skompletizovaná a predložená do vlády asi v máji 1999. Ešte predtým - 16. marca 1999 sa mal uskutočniť prvý okrúhly stôl expertov na rómsku problematiku.

Za svoje priority Vincent Danihel, absolvent Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave, považoval riešenie nezamestnanosti Rómov na Slovensku, ich bezpečnosť, výchovu a vzdelávanie. Ako vtedy zdôraznil, diskriminácia a rasizmus sú pojmy, o ktorých treba otvorene a nahlas hovoriť a nezamlčovať ich. Porovnávajúc situáciu Rómov v Čechách a na Slovensku ocenil, že práve o týchto dôležitých otázkach, ako sú ataky na Rómov, sa hovorilo a hovorí v Čechách veľmi otvorene.

Danihel bol vyštudovaný právnik.

Vincent Danihel sa narodil v dedinke Kuklov v okrese Malacky. Pochádzal z viacčlennej rodiny. Gymnázium ukončil v Malackách. Po úspešnom ukončení Právnickej fakulty UK v Bratislave pôsobil v Ústrednom výbore SZM, kde mu vo vydavateľstve Smena vyšla knižka Manuš znamená človek. Neskôr pracoval na Ústrednom výbore Zväzu Cigánov – Rómov na Slovensku.

Po roku 1989 sa aktívne angažoval v Slovenskom helsinskom výbore pre ľudské práva, kde pôsobil ako jeho výkonný predseda. Svoje aktivity využil aj pri zakladaní Medzinárodnej únie Rómov spolu so zakladateľom MUDr. Jánom Cibulom, ktorý sa stal aj jej prvým predsedom. Taktiež spolupracoval s vysokoškolským pedagógom, filozofom, psychológom, novinárom a historikom Rajko Djuričom a neskôr s predsedom ROI JUDr. Emilom Ščukom. Bol aktívnym aj pri zakladaní Múzea rómskej kultúry, kde veľmi úzko participoval s jeho zakladateľmi PhDr. Davidovou a Ing. Holomkom.

V roku 1990 sa stal šéfredaktorom prvého rómskeho časopisu v bývalom Československu Lačho Lav/Dobré slovo, ktorý neskôr vychádzal pod názvom Amaro lav/Naše slovo.

S veľkým nadšením privítal založenie a vznik prvej rómskej vysokej koly – Katedry rómskej kultúry pri Pedagogickej fakulte v Nitre. S vedením katedry a menovite s doc. PhDr. Júliusom Táncošom mal eminentný záujem o jej zveľaďovanie, podieľal sa svojimi návrhmi na tvorbe študijných plánov, trval na tom, aby sa katedra venovala osvetovej práci medzi Rómami, rómskemu jazyku a literatúre a samozrejme dejinám Rómov.

V rokoch 1990 – 1992 sa stal poslancom Snemovne ľudu Federálneho zhromaždenia, kde kandidoval za Komunistickú stranu Slovenska, neskôr za SDĽ. V roku 1994 bol zakladateľom Memoranda Rómov, ktoré vzniklo za priamej účasti Slovenského helsinského výboru, Medzinárodnej helsinskej federácie a Informačného a dokumentačného strediska Rady Európy. Významnou mierou sa podieľal na vypracovaní Stratégie vlády SR na riešenie problémov rómskej národnostnej menšiny, ktorú vláda prijala 27. septembra 1999.

JUDr. Vincent Danihel zomrel po dlhej a ťažkej chorobe v roku 2011 v Bratislave.

Zdroj archívneho textu: Rómska encyklopédia

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.