15.02.2020 SPRÁVY

HISTORICKÝ KALENDÁR: Pred 20 rokmi polícia vyšetrovala údajných organizátorov exodu slovenských Rómov.

Foto: ČSA

Dnes je to presne 20 rokov čo rakúska spravodajská agentúra APA zverejnila informáciu, že slovenská polícia začala vyšetrovanie proti osobám a organizáciám, ktoré sa počas posledných mesiacov podieľali na organizovaní masového odchodu slovenských Rómov  do zahraničia. 

Niekoľko osôb, ktoré mali v prípade vystupovať ako svedkovia, mali  úzke prepojenie na Rómsku inteligenciu za spolunažívanie (RIS), informovala 15. februára 2000 rakúska tlačová agentúra APA. Prvý podpredseda RIS Tibor Loran podrobil postup polície ostrej kritike.

V reakcii na zvýšený prílev slovenských žiadateľov rómskeho pôvodu o azyl zaviedla Veľká Británia, Írsko, Dánsko, Nórsko a Fínsko vízovú povinnosť pre občanov Slovenska. Predstavitelia slovenskej vlády v minulosti už viackrát vyslovili podozrenie, že rómsky exodus má špekulatívny charakter.

Zástupcovia rómskych organizácií naopak tvrdili, že migrácia Rómov do krajín západnej Európy nevyplývala z ekonomických dôvodov, ale z prenasledovania a diskriminácie na Slovensku.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.