HERĽANY: Celú základnú školu v obci zaplnili rómski žiaci

ilustračné foto TASR

Herľany 29. novembra 2011 (TASR) - Hoci v Herľanoch (okr. Košice-okolie) nebýva ani jeden Róm, miestnu základnú školu navštevujú výlučne rómske deti, ktoré dochádzajú z vedľajšej obce Rankovce. Starostka Herlian v rozhovore pre TASR pripustila, že je to istým spôsobom paradox.

Obce Herľany, Žirovce a Rankovce boli totiž kedysi spojené, základná škola fungovala v Herľanoch a materská škola bola v Rankovciach. Ani po rozdelení obcí nezmenili budovy svoje pôsobenie. Rómskych detí bolo postupne v herlianskej škole viac a viac. Rodičia z Herlian sa rozhodli svojich potomkov posielať do okolitých škôl. Herlianskych detí a mládeže do 18 rokov je v súčasnosti asi 50.

 

"Keby sa kedysi obce nespojili, možno by sme tu mali jednotriedku ako predtým," myslí si starostka obce s približne 300 obyvateľmi. Uvítala by, ak by mali Rankovce vlastnú školu, v Herľanoch by budovu mohli využiť na jednotriedku a škôlku zároveň. Základná škola sídli v pôvodnej budove, ktorú postavili na konci 19. storočia. Počas vojen bola poškodená, prešla však rekonštrukciou. Obec sa snaží do školy investovať a modernizovať ju. "Nedelíme, či ide o rómske alebo nerómske deti," zdôraznila starostka. Škola poskytuje vzdelanie pre deti 1. až 3. ročníka, existuje v nej aj nultý ročník a špeciálna trieda.


"Začíname od nultého ročníka preto, lebo rómske deti majú problém so slovenčinou. Prídu do školy a nerozumejú po slovensky alebo len málo. Pripravujú sa tam na vyučovací proces, učia sa návykom, je to prípravný ročník," vysvetlila Tóthová.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.