15.02.2020 SPRÁVY

Francúzsko oznámilo prvé úmrtie na koronavírus v Európe. 

Francúzsko v sobotu informovalo o prvom prípade úmrtia spôsobeného novým druhom koronavírusu mimo Ázie. Podľa ministerstva zdravotníctva v Paríži ochoreniu vo Francúzsku podľahol 80-ročný čínsky turista.

Podľa francúzskej ministerky zdravotníctva Agnes Buzynovej pacient zomrel na pľúcne ochorenie spôsobené vírusom. Televízia Sky News uviedla, že k úmrtiu došlo v parížskej nemocnici Bichat-Claude-Bernard.  Mimo Číny, odkiaľ sa šíri nový typ koronavírusu, boli doposiaľ len tri potvrdené úmrtia na ním vyvolané ochorenie s názvom Covid-19, a to na Filipínach, v Hongkongu a Japonsku.

Nový druh koronavírusu, ktorý sa šíri zo stredočínskej provincie Chu-pej, sa už na celom svete (vo vyše 25 krajinách) nakazilo viac ako 67.000 ľudí. V Číne podľa najnovšej bilancie evidujú už 66.492 nakazených, z ktorých 1523 ochoreniu podľahlo.

Čína: Ľuďom, čo zatajujú symptómy nákazy, môže hroziť trest smrti, varoval súd.

Osoby, čo zámerne zatajujú alebo skresľujú symptómy ochorenia vyvolaného novým koronavírusom, sa dopúšťajú trestného činu, za ktorý môžu byť odsúdené aj na trest smrti. Uvádza sa to v sobotňajšom oznámení čínskeho súdu, o ktorom informovala agentúra DPA.

Trestným činom môže byť podľa súdu aj úmyselné utajovanie informácií týkajúce sa miest, ktoré občania v poslednej dobe navštívili. V prípade, ak niekto takýmto spôsobom zapríčiní ďalšie šírenie vírusu, hrozí mu podľa súdu obvinenie z vážneho ohrozenia verejnej bezpečnosti.

"V extrémnych prípadoch môžu byť (previnilci) odsúdení na 10 rokov väzenia bez možnosti predčasného prepustenia, doživotie alebo dokonca na smrť," citovala z oznámenia súdu oficiálna tlač v Pekingu. Čínska Národná zdravotnícka komisia (NHC) v sobotu okrem toho vydala zákaz cestovania pre osoby, ktoré majú horúčku, kašeľ alebo iné symptómy ochorenia. Zákaz sa vzťahuje na cestnú, železničnú aj leteckú dopravu.

V Pekingu už od piatku platí mimoriadne opatrenie, v rámci ktorého musia zostať v 14-dňovej domácej karanténe všetky osoby vracajúce sa do čínskej metropoly po skončení predĺžených novoročných sviatkov. Osobám, ktoré toto nariadenie neuposlúchnu, hrozia bližšie nešpecifikované sankcie. Počas sviatkov sa po celej Číne presúvali desiatky miliónov ľudí.

Nový druh koronavírusu s označením SARS-CoV-2, ktorý sa šíri zo stredočínskej provincie Chu-pej, sa už na celom svete (vo vyše 25 krajinách) nakazilo viac ako 67.000 ľudí. Vírus spôsobuje ochorenie s názvom Covid-19.

V Číne podľa najnovšej bilancie evidujú už 66.492 nakazených, z ktorých 1523 ochoreniu podľahlo.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.