25.11.2020 SPRÁVY

FPKNM zverejnil prvú výzvu, určená je pre maďarskú a rómsku menšinu.

Foto: FPKNM

Fond na podporu kultúry národnostných menšín (FPKNM) zverejnil prvú výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácie alebo štipendia na rok 2021.

Prvá výzva je určená pre maďarskú a rómsku národnostnú menšinu, pričom žiadosť možno predložiť do 18. decembra. "Rómska národnostná menšina má možnosť predkladať žiadosti v rámci literárnej, nakladateľskej a vydavateľskej činnosti. V prípade maďarskej menšiny ide o všetky programy a podprogramy okrem neprofesionálneho a profesionálneho umenia," ozrejmil riaditeľ podporného kultúrneho fondu Norbert Molnár.

Molnár avizoval, že nasledujúca výzva na predkladanie žiadostí pre všetky ostatné národnostné menšiny, a zároveň aj pre rómsku menšinu, bude zverejnená 30. novembra 2020.

FPKNM je verejnoprávna inštitúcia na podporu kultúry trinástich na Slovensku oficiálne uznaných národnostných menšín. V roku 2021 je v zmysle zákona na podpornú činnosť alokovaných 7.600.000 eur. Prioritou v štruktúre podpornej činnosti FPKNM na rok 2021 sú aktivity spojené s propagáciou a informovaním o sčítaní obyvateľov, najmä aktivity spojené s informovanosťou o právach spojených s príslušnosťou k národnostnej menšine.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.