FOTO SERIÁL: Rómski splnomocneneci vlády SR "Anina Botošová"

foto TASR

Bratislava 21. novembra 2011 (Gipsy Television/ Katarína MRŇOVÁ) - Anina Botošová, dcéra husľového virtuáza Jána Berkyho Mrenicu, bola v poradí treťou vládnou splnomocnenkyňou. Do svojho tímu si ju vybral, po odvolaní Kláry Orgovánovej, vtedajší podpredseda vlády SR Dušan Čaplovič.
Anina Botošová pred nástupom do úradu pracovala na Ministerstve práce sociálnych vecí a rodiny SR. Rezort vtedy viedla Viera Tomanová. Anina Botošová je matkou, nástupkyne husľového majstra J.B. Mrenicu, Barbory, ktorá stojí na čele kapely Bohémiens.
 
 
 
 
 
 
Na námestí pred Mestským úradom v Nových Zámkoch sa 14. septembra 2007 zhromaždila zhruba stovka Rómov. Protestujú proti ich vysťahovaniu z mesta do okolitých obcí. Na protestujúcich Rómov dohliada približne 15 mestských policajtov. Žiadne incidenty zatiaľ nezaznamenali. Rómovia sedia na lavičkách, diskutujú a čakajú, kedy za nimi príde zástupca mestského úradu a vyrieši problém s ich bývaním. Prednosta úradu Peter Ágh je pripravený s protestujúcimi ľuďmi komunikovať, sľúbiť im však nemôže nič. "Ako zástupca mesta urobím všetko, čo pre nich urobiť môžem. Mesto však nemá žiadne voľné byty," tvrdí. Situáciu v meste si dnes prišla do Nových Zámkov overiť aj splnomocnenkyňa vlády pre rómsku problematiku Anina Botošová.
 

 
 
 

 


Na snímke sprava podpredseda vlády SR Dušan Čaplovič a splnomocnenkyňa vlády SR pre rómske komunity Anina Botošová počas tlačovej konferencie na tému riešenia rómskej problematiky 10. októbra 2007 v Bratislave.

 
 
 
 
 
 
 
 
Veľký šariš 26.10.2007 - O problémy integrácie Rómov do majoritnej spoločnosti vo Veľkom Šariši sa dnes zaujímala komisárka Európskej komisie Danuta Hübnerová, zodpovedná za regionálnu politiku. Eurokomisárku sprevádzal minister výstavby a regionálneho rozvoja Marian Janušek, splnomocnenkyňa vlády SR pre rómske komunity Anina Botošová a primátor mesta Veľký Šariš Róbert Oros. Podľa primátora je v meste s asi päť tisíc obyvateľmi 530 takých, ktorí sa hlásia k rómskej komunite a 250 z nich žije v novej osade, kde vyrástlo za posledných šesť rokov dovedna 40 nových bytov. Starú osadu pre jej nevyhovujúce podmienky úplne zbúrali. Na snímke uprtostred komisárka Európskej komisie Danuta Hübnerová v byte Rómky Boženy Bílej, vľavo v modrom a vpravo splnomocnenkyňa vlády SR pre rómske komunity Anina Botošová.

 
 
Z tlačovej konferencie "Cirkev a jej úloha pri integrácii rómskej komunity", ktorá sa uskutočnila 10. decembra 2007 v Bratislave. Na snímke vpravo splnomocnenkyňa vlády SR pre rómske komunity Anina Botošová a vľavo pástor apoštolskej cirkvi v Sabinove Marián Kaleja.
 

 
 
 
 
 
 
Splnomocnenkyňa vlády SR pre rómske komunity Anina Botošová (vpravo) odovzdala 12.decembra 2007 v Bratislave ocenenia za ľudskosť. Vľavo na snímke ocenená Jana Hanečáková. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Národná banka Slovenska v Bratislave v rámci informačnej kampane o zavedení eura na Slovensku predstavila v stredu 6. augusta 2008 hudobné CD určené pre rómsku komunitu v rómskom jazyku. Pri tejto príležitosti pokrstili rómske CD o eure s názvo Euro džiji guvernér Národnej banky Slovenska Ivan Šramko (vľavo) , splnomocnenkyňa vlády SR pre rómske komunity Anina Botošová (uprostred) a splnomocnenec vlády SR pre zavedenie eura Igor Barát (vpravo). 

 
 
Spoločenské podujatie pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov - 6. ročník udeľovania ceny Rómska ruža sa konalo v stredu 8. apríla 2009 v kine v Šamoríne. Na slávnostný ceremoniál prijala pozvanie ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny SR Viera Tomanová a záštitu nad celým večerom mala splnomocnenkyňa vlády Slovenskej republiky pre rómske komunity Anina Botošová. Na snímke jednou z ocenených bola aj splnomocnenkyňa vlády SR Anina Botošová, (vľavo), ktorá si prevzala cenu - Rómsku ružu od známeho rómskeho speváka Janka Riga.

 
Úrad splnomocnenca vlády pre rómske komunity má po vyše dvoch mesiacoch nového šéfa. Vláda na tento post 19.augusta 2009 vymenovala na návrh vicepremiéra Dušana Čaploviča Ľudovíta Galbavého. Čaplovič už predtým avizoval, že splnomocnencom sa určite stane muž. "Hovorím to jednoznačne, musí to byť muž a musí to byť rázny človek, ktorý nastolí poriadok a bude viesť boj proti úžerníkom v rómskych osadách," povedal pre TASR. Dodal, že je jedno, či to bude Róm alebo nie, dôležité bude, či bude mať k Rómom empatiu. Podľa podpredsedu vlády musí ísť o zásadového a tvrdého človeka, schopného pomôcť mu vyriešiť problémy úžerníctva v rómskych osadách. "To je alfa a omega. Tam sa najviac peňazí stráca, tam najviac Rómovia trpia," zdôraznil. Post vládneho splnomocnenca bol voľný od 10. júna, keď ho opustila Anina Botošová. Tú z funkcie na jej vlastnú žiadosť odvolala vláda. Čelila kritike rómskych mimovládnych organizácií, ktoré jej okrem nečinnosti v úrade vyčítali schválenie dvoch grantov pre svoje organizácie. Na snímke podpredseda vlády SR pre vedomostnú spoločnosť, európske záležitosti, ľudské práva a menšiny Dušan Čaplovič (uprostred) počas brífingu v Bratislave 19.augusta 2009.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.