F. TANKO: Rómom, ktorí sa prihlásia k maďarskej národnosti, sľubujú peniaze

foto TASR

Bratislava 24. marca 2011 (TASR) - V oblasti Rimavská Sobota a Kráľovský Chlmec ponúkajú dve politické strany Rómom sedem eur na hlavu v prípade, že sa pri sčítaní ľudu prihlásia k maďarskej národnosti. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil predseda Strany rómskej únie (SRÚ) František Tanko.

Ktoré dve politické strany robia túto kampaň, nechcel zatiaľ konkretizovať. "Dohodli sme sa na tom, že to treba oznámiť polícii," povedal Tanko s tým, že krajské a miestne organizácie SRÚ zhromažďujú dôkazy. Dodal, že len čo nazbierajú dostatok indícií, podajú trestné oznámenie. "Objavili sa ľudia, ktorí nabádajú Rómov, aby sa prihlásili k maďarskej národnosti za poplatok sedem eur s tým, že dve eurá dostanú sprostredkovatelia a päť eur na hlavu ide rodine," doplnil. Funguje to podľa neho "podobne ako pred voľbami", keď niekoľko týždňov pred voľbami ponúkajú peniaze za určité rozhodnutie. "Robí sa to tak, ako sa to robí pred voľbami - kupovanie hlasov a zneužívanie rómskej negramotnosti," zdôraznil.


Tanko vysvetlil, že peniaze od štátu sa menšinám prideľujú na základe toho, koľko slovenských občanov sa prihlási k tej-ktorej menšine. SRÚ bude preto podľa neho robiť v apríli kampaň, ktorou bude nabádať Rómov, aby sa prihlásili k rómskej národnosti.


SRÚ zároveň vyjadrila solidaritu Rómom v maďarskom meste Gyöngyöspata, ktorí "už niekoľko týždňov zažívajú psychický teror od členov Maďarskej gardy". "Situácia tam je vážna a trpia nevinné rómske deti," uvádza sa v tlačovom vyhlásení SRÚ. Podľa Tanka chodia členovia tejto polovojenskej organizácie po dedine ozbrojení a zastrašujú Rómov. SRÚ chce preto osloviť veľvyslanca Maďarskej republiky na Slovensku s požiadavkou na vysvetlenie opatrení, ktoré chce maďarská vláda prijať na ochranu Rómov pred Maďarskou gardou.


SRÚ nepovažuje zavedenie e-pay kariet a výstavbu niekoľkých komunitných centier za riešenie chudoby Rómov v osadách. "Rómskej národnostnej menšine chýba práca," povedal predseda SRÚ. Dodal, že vláda mohla Rómov zamestnať napríklad na likvidáciu následkov povodní, ale neurobila to. SRÚ preto organizuje sériu protestných akcií v oblastiach obývaných Rómami, ktorých cieľom je presvedčiť vládu, aby podnikla systémové opatrenia na pomoc chudobným Rómom. V opačnom prípade hrozí podľa Tanka v budúcnosti v najchudobnejších oblastiach sociálny konflikt.


Tanko sa ohradil aj proti aktérom videa, na ktorom herečka Petra Polnišová posiela Rómov "makať". "Ak si herci želajú, aby Rómovia "išli makať", nech im zoženú robotu," vyhlásil Tanko, podľa ktorého sa snažili konkrétni herci za každú cenu zviditeľniť. "Čo môžeme očakávať potom od obyčajných ľudí na vidieku, ak takto paušalizujú celý rómsky národ takzvané slovenské celebritky?" opýtal sa predseda SRÚ.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.