23.09.2022 SPRÁVY

Extrémizmus bol v posledných rokoch výraznejší, rástol aj pre dezinformácie.

Ilustračné foto/ Archív

Extrémistické postoje, prejavy a činy boli v rokoch 2020 a 2021 výraznejšie ako v predchádzajúcom období. K zvýšeniu počtu extrémistických prejavov vo veľkej miere prispeli dezinformácie.

Dôležitú úlohu pri šírení naratívov pravicových extrémistických subjektov a mobilizácii ich sympatizantov zohrával online priestor. Vyplýva to z Monitorovacej správy o stave extrémizmu v Slovenskej republike za obdobie rokov 2020 a 2021, ktorú Ministerstvo vnútra SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.

Trestná činnosť extrémizmu v roku 2020 medziročne vzrástla o 28,4 percenta. V roku 2021 počet trestných vecí a začatých trestných stíhaní poklesol, značne sa však zvýšil pomer obvinených osôb k počtu trestných stíhaní. Až polovica trestných činov extrémizmu, v ktorých polícia začala vlani trestné stíhanie, bola spáchaná prostredníctvom e-mailu či internetu. "Medzi najfrekventovanejšie extrémistické trestné činy v sledovanom období patrili trestné činy prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd, trestné činy rozširovania extrémistického materiálu a trestné činy prechovávania extrémistického materiálu," priblížila správa.

Pravicový extrémizmus zostáva najdominantnejšou formou extrémizmu na území SR. Zastupujú ho predovšetkým ultranacionalistické politické subjekty. V ich prejavoch  zaznamenali podľa správy rôzne podprahové a skryté prejavy intolerancie, ktoré sa prejavovali najmä v rámci kritických postojov voči vláde SR, zákonodarnému zboru, členstvu SR v Európskej únii a Severoatlantickej aliancii. Výraznejšie prejavy intolerancie boli viditeľné najmä v individuálnych prejavoch osôb, ktoré inklinujú k extrémistickým ideológiám, vo forme popierania holokaustu, glorifikácie slovenského vojnového štátu či poukazovania na problematické spolunažívanie s rómskou menšinou. 

"Tieto tendencie sa v zvýšenej miere odzrkadlili v roku 2020 na pomere začatých trestných stíhaní pre trestné činy extrémizmu spáchaných formou nenávistných prejavov (35,7 percenta) pre trestné činy hanobenia národa, rasy a presvedčenia. Smerované boli najmä voči židom (viac než päťnásobný nárast v porovnaní s rokom 2019), ale aj voči ďalším skupinám obyvateľstva, konkrétne Rómom, v menšej miere migrantom či jednotlivcom, ako George Soros a Bill Gates," uvádza sa v správe. 

V roku 2020 došlo podľa materiálu k enormnému nárastu šírenia konšpiračných a dezinformačných naratívov prostredníctvom internetu, sociálnych sietí a telekomunikačných kanálov. Týkali sa príčin vypuknutia pandémie, spôsoboch šírenia vírusu, ako aj o možnostiach jeho využitia ako biologickej zbrane. Správa upozorňuje, že konšpiračné presvedčenia môžu prispieť k radikalizácii smerujúcej k niektorej z foriem extrémizmu.                               

"Výzvou aj pre SR je potreba posilnenia ochrany maloletých v online priestore, podpora kritického myslenia a odolnosti voči extrémnym ideológiám," konštatuje správa. Ako zdôvodnili autori, pravicové extrémistické hnutia naberajú na sile a rôznorodosti nielen doma, ale aj v zahraničí. Znepokojenie vyvoláva, že v zahraničí nové ideológie nachádzajú odozvu predovšetkým u mladej generácie, a to najmä vďaka ich propagande sofistikovane šírenej vo virtuálnom priestore.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.