Bratislava, 17.06.2016 SPRÁVY

EXKLUZÍVNE: Pápežov najbližší spolupracovník nám poskytol rozhovor.

foto CNA

Slovensko navštívil najbližší spolupracovník pápeža Františka, Robert Sarah. 70 ročný kardinál pochádza z afrického kontinentu. Keďže aj katolícka cirkev sa venuje pastorácii Rómov, pýtali sme sa ho, či cirkev dostatočne pomáha meniť životy chudobných Rómov. 

"Ja si myslím, že poslaním cirkvi je osvojiť si Ježišovu výzvu, „Milujte sa navzájom ako som ja miloval vás“ lebo aj jeho slová - „Všetko čo ste urobili jednému z mojich najmenších ste urobili mne samému.“ To znamená, že cirkev by mala byť vždy osobitne blízka tým, ktorí trpia fyzickou biedou alebo rôznymi chorobami, závislosťami od drog, alkoholu alebo inými závislosťami," povedal pre Gipsy Television kardinál Robert Sarah.

Redaktorka Gipsy Television, Monika Komorová sa kardinála pýtala aj na to, či by cirkev nemala byť medzi prvými, ktorá by mala pomáhať chudobným Rómom v osadách. Pozrite si rozhovor s Robertom Sarahom.



Menoval ho už Ján Pavol II.

Robert Sarah sa narodil 15. júna 1945 v Ourous v Guinei. Študoval v Guinei, Paríži, Ríme a Jeruzaleme. Kňazské svätenie prijal 20. júla 1969, biskupské svätenie 8. decembra 1979. Dnes už sv. Ján Pavol II. ho ustanovil za arcibiskupa Konakryjskej arcidiecézy v Guinei.

Ten istý pápež ho 1. októbra 2001 menoval za sekretára Kongregácie pre evanjelizáciu národov. Pápež Benedikt XVI. ho 7. októbra 2010 menoval za predsedu Pápežskej rady Cor unum, inštitúcii koordinujúcej charitatívnu činnosti Katolíckej cirkvi.

V novembri 2010 bol kreovaný za kardinála. Svätý Otec František ho 24. novembra 2014 vymenoval za prefekta Kongregácie pre Boží kult a disciplínu sviatostí, ktorú vykonáva dodnes.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.