25.10.2017 SPRÁVY

Európsky parlament sa zaoberal situáciou základných práv Rómov.

Európsky parlament sa zaoberal situáciou základných práv Rómov a ich integráciou v EÚ. Tieňovým spravodajcom tejto správy bol aj Branislav Škripek, slovenský europoslanec, ktorý pripravil 5 pozmeňovacích návrhov. Avšak s prijatou správou vyslovil nespokojnosť.

Aj keď schválená správa obsahuje potrebné výzvy na zastavenie protirómskych nálad a vyjadrení v spoločnosti, podľa Škripeka to nestačí a treba ísť ďalej. 


“Musím na tomto mieste povedať, že pred Bohom sme si všetci rovní. A preto postaveniu Rómov v Európe, ako aj  ich zapojeniu do fungovania spoločnosti, musíme venovať náležitú pozornosť. Napriek tomu si myslím, že táto správa ovplyvní životy Rómov iba minimálne, pretože veľmi málo zdôrazňuje nutnosť agnažovania sa samotných Rómov,”
povedal Branislav Škripek v pléne EP.

Jeho slová potvrdzuje aj Peter Pollák, bývalý splnomocnenec vlády pre rómske komunity. “Dnes už nestačí len pomenovať problém a hovoriť do nekonečna o zlej situácii Rómov v Európe.” Peter Pollák spolu so svojim tímom vyjednal 380 miliónov € na pomoc pre Rómov na Slovensku. Avšak doteraz vláda tieto financie podľa neho nepoužila pri riešení rómskej problematiky. 

Potreba vzdelávania a vhodnej pomoci

Peter Pollák pred niekoľkými mesiacmi poukázal na to, že na našom pracovnom trhu, v automobilovom priemysle, by sa mohli uplatniť skôr Rómovia a nie zahraniční pracovníci. Doteraz podľa neho vláda nepodnikla potrebné kroky k ich zamestnaniu.  „K tomu, aby mohli Rómovia dostať prácu a tak vyjsť z chudoby, potrebujú vzdelanie. To je kľúčové pre budúcnosť rómskych komunít. Bez adekvátneho vzdelania a vhodnej pomoci sa nebudú môcť zamestnať a tak zmeniť svoje zlé životné podmienky,” dodáva Peter Pollák.


“Teším sa na obdobie, keď Romóvia prestanú byť považovaní len za “problém”, ale budú prinášať riešenia otázok nezamestnanosti, ekológie, komunitného rozvoja a budovania rodín,” dodal europoslanec Škripek.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.