10.02.2021 SPRÁVY

EP vyzval na prísnejšie tresty proti všetkým formám obchodovania s ľuďmi.

Ilustračné foto

Využívanie sexuálnych služieb poskytovaných obeťami obchodovania s ľuďmi musí byť označené za zločin a je potrebné prijať tvrdšie opatrenia na boj proti rozšíreniu takýchto praktík. Vyplýva zo stredajšieho hlasovania poslancov Európskeho parlamentu v Bruseli.

Správa EP, za ktorú hlasovalo 571 europoslancov, 61 bolo proti a 59 sa zdržalo hlasovania, žiada prehodnotiť smernicu EÚ o boji proti obchodovaniu s ľuďmi z roku 2011 a požaduje prísnejšie opatrenia proti všetkým formám obchodovania s ľuďmi so zameraním sa najmä na ochranu žien, detí a migrantov.

Poslanci vyjadrili poľutovanie nad tým, že neexistujú porovnateľné a podrobné údaje o rozsahu obchodovania s ľuďmi v celej EÚ, a vyzvali na posilnenie spolupráce medzi členskými štátmi v boji proti tomuto druhu trestných činov, ktoré majú neraz medzinárodnú povahu.

Podľa správy EP sexuálne vykorisťovanie zostáva najrozšírenejším účelom obchodovania s ľuďmi v EÚ. Týka sa to predovšetkým žien a dievčat, pričom páchateľmi sú väčšinou muži. Takmer štvrtina všetkých obetí sú deti. Obzvlášť zraniteľnou skupinou sú žiadatelia o azyl, utečenci a migranti, najmä ženy a maloletí utečenci bez sprievodu dospelých. Poslanci skritizovali aj skutočnosť, že často sú v tejto situácii prehliadané osobitné potreby obetí z komunity LGBTI, osôb so zdravotným postihnutím, či ľudí z etnických menšín vrátane Rómov.

Európsky parlament v tejto súvislosti vyzval eurokomisiu, aby zmenila a doplnila smernicu o boji proti obchodovaniu s ľuďmi s cieľom zabezpečiť, aby členské štáty EÚ výslovne kriminalizovali "vedomé použitie" sexuálnych služieb poskytovaných obeťami obchodovania s ľuďmi. Okrem toho by členské krajiny mali zabezpečiť vzájomné prepojenie postupov boja proti obchodovaniu s ľuďmi a azylových postupov.

Poslanci upozornili, že internet, sociálne médiá a nové technológie sa používajú na prilákanie a uväznenie potenciálnych obetí obchodovania s ľuďmi vrátane detí, a aj preto vyzvali Európsku komisiu a členské štáty EÚ, aby sa viac zamerali na využívanie on-line technológií v oblasti obchodovania s ľuďmi a využili ich na prevencie pred takýmito praktikami. Do tejto kategórie spadá aj nárast on-line reklamy zameranej na obete obchodovania s ľuďmi a dopyt po detskej pornografii.

Správa EP zdôraznila, že vykorisťovanie obetí obchodovania s ľuďmi môže mať viacero foriem - pracovné vykorisťovanie, nútené žobranie, vynútené a fingované manželstvá, vynútená kriminalita, ale aj predaj bábätiek, nezákonné adopcie či odoberanie telesných orgánov.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.