Brusel, 29.04.2015 SPRÁVY

EK: Začala konanie proti Slovensku v súvislosti s diskrimináciou rómskych detí.

ilustračné foto

Slovensko má problém! Európska komisia sa domnieva, že rómske deti diskriminovalo v prípade ich vzdelávania. Dôvodom sú špeciálne a čisto rómske triedy.

Slovensko je podozrivé z toho, že porušilo Smernicu Rady, ktorá zavádza zásady rovnakého zaobchádzania s osobami bez ohľadu na rasový alebo etnický pôvod. Ide o tzv. Smernicu o rasovej rovnosti. Európska komisia preto začala proti krajine konanie pre podozrenie z toho, že diskriminovala rómske deti vo vzdelávaní.

"Európske centrum pre práva Rómov víta postup Európskej komisie. Jej rozhodnutie je varovným signálom pre slovenskú vládu a všetky členské štáty EÚ, že diskriminácia nebude tolerovaná. Ide už o druhý prípad (prvýkrát išlo o ČR, pozn.), kedy Európska komisia využíva svoje právne nástroje tlačiac na vládu členského štátu, aby zastavila pokračujúcu a systémovú diskrimináciu, " uviedol pre Gipsy Television András Ujlaky, výkonný riaditeľ ERRC.

Začaté konanie súvisí s umiestňovaním rómskych detí do špeciálnych a čisto rómskych tried.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.