18.12.2021 SPRÁVY

EK chce, aby Slovensko vyčlenilo pre Rómov 1,5 miliardy eur. Remišová to odmieta!

Foto: Gipsy Television

Európska komisia zrejme má toho dosť! Na Slovensko tiekli milióny eur, ktoré mali pomôcť zlepšiť životnú úroveň Rómov. Za niekoľko rokov sa ale toho veľa nezmenilo. 

Európska Komisia preto teraz Slovensku navrhuje, aby z eurofondov vyčlenila pre obce a mestá až 1,5 miliardy eur. Peniaze by mali výrazne pomôcť zlepšiť život ľudí v osadách. 

"Je to obrovská suma s predchádzajúcim obdobím. My s takýmto navýšením nesúhlasíme, pretože si myslíme, že nemôžeme uprednostňovať jeden problém, ktorý Slovensko má, na úkor ostatných problémov," povedala vicepremiérka Veronika Remišová pre Gipsy Television. 

Ministerka investícii tým myslela školstvo, zdravotníctvo či infraštruktúru. "Riešenie rómskej otázky nie je výlučne otázkou peňazí," povedala vicepremiérka. Slovensko navrhlo komisii, podľa jej slov, aby na tzv. rómske projekty, ktoré budú realizovať obce a mestá bolo vyčlenených 500 miliónov. 

"V súčasnosti sme v tvrdých rokovaniach s Európskou komisiou, kde hovoríme aj o ostatných problémoch, ktoré Slovensko má," dodala Veronika Remišová.

Slovensko dostalo za posledných osem rokov takmer 580 miliónov eur. (Pozn. redakcie: Prvé rozpočtové odbobie cca 200 mil. eur, druhé rozpočtové obdobie 380 mil. eur.) Eurofondy mohli čerpať len obce a mestá. Ľuďom v osadách z nich mohli opraviť cesty, chodníky, zriadiť vodovodné prípojky, vybudovať studne, postaviť nízkoštandardné byty, vybudovať komunitné centrá i školy. Peniaze boli určené aj na platy pre viaceré profesie, ktoré pôsobia v osadách. 



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.