02.05.2020 SPRÁVY

Dzurinda pred 19 rokmi žiadal belgickú vládu, aby vrátila Rómov späť!

Presne 2. mája 2001 informoval médiá vtedajší premiér Mikuláš Dzurinda, že poveril svojho vicepremiéra, ministra vnútra a vtedajšieho šéfa rezortu diplomacie dôležitou úlohou. Ministri mali požiadať svojich belgických kolegov o to, aby na Slovensko poslali späť tých, ktorí v krajine požiadali o azyl. 

Slovensko požiadalo belgickú vládu a úrady, aby vrátili späť slovenských Rómov. Informoval o tom premiér Mikuláš Dzurinda pred 19-timi rokmi.

Durzinda touto úlohou poveril vicepremiéra Pála Csákyho, ministra vnútra Ladislava Pittnera a ministra zahraničných vecí Eduarda Kukana, aby o to požiadali svojich belgických partnerov.

Podľa Dzurindu im mali zároveň oznámiť, že Slovensko je ochotné spolupodieľať sa na vrátení Rómov aj finančne. Dzurinda 2. mája 2001 dodal, že tí Rómovia, ktorí zneužívajú dlhé mesiace sociálny systém oboch krajín, nemajú v Belgicku čo robiť. Vláda podľa jeho slov totiž nedopustí, aby slušní ľudia boli diskriminovaní na úkor špekulantov a doplácali na ich nezodpovedné konanie.


Archívne foto. Vyhostení Rómovia z Belgicka. Zdroj: TASR/M. Kapusta

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.