07.07.2020 SPRÁVY

Divadlo Romathan získalo pred 26 rokmi na festivale v Rakúsku hlavnú cenu.

Archívne foto

Profesionálne rómske divadlo Romathan získalo pred 26 rokmi hlavnú cenu divadelného festivalu v rakúskom Grazi. Článok je súčasťou cyklu Historický kalendár.

Hlavnou cenou divadelného festivalu v rakúskom Grazi poctili členov Romathanu za profesionálne zvládnutie hudobno-dramatickej fresky s názvom Than perdal o Roma, čo v preklade znamená Miesto pre Rómov.

Najvyššie ocenenie poroty získali košickí divadelníci spomedzi 20 súborov. Odborná porota rozhodla aj o tom, že Romathan bude účinkovať na medzinárodnom divadelnom festivale, ktorý sa mal uskutočniť o rok neskôr v Brne, čiže v roku 1995.

Inscenácia Than perdal o Roma bola prvým predstavením divadla Romathan. Napísala ju Daniela Hivešová-Šilanová. Premiéra sa uskutočnila 20. decembra 1992 a hudobne sa na jej príprave podieľal prvý dirigent divadla Eugen Brindzák.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.