D. LIPŠIC: Do konca roka bude v Prešovskom kraji 105 príslušníkov PMJ

foto TASR

Jarovnice 4. januára 2011 (TASR) - V lokalitách zo zvýšenou kriminalitou bude už v nasledujúcich mesiacoch zabezpečovať ochranu verejného poriadku viac policajtov. Uviedol to dnes v Jarovniciach, okres Sabinov, minister vnútra Daniel Lipšic (KDH). 

"Od 1. januára sme nabehli na novú organizáciu Policajného zboru (PZ), ktorej cieľom je výrazne posilniť prítomnosť jednotiek poriadkových síl v regiónoch, kde je zvýšená kriminalita, a to sú aj regióny na východnom Slovensku," konštatoval Lipšic.


Zdôraznil, že v takýchto oblastiach sú ľudia pod každodenným tlakom drobného, ale aj závažnejšieho zločinu a preto je úlohou štátu zabezpečiť ochranu ich zdravia a majetku. Z tohto dôvodu je, podľa neho, nutné presunúť policajtov z kancelárií do ulíc. Na tieto posty sa budú presúvať ľudia z obvodných oddelení a tie budú následne doplňované.V Prešovskom kraji bolo ku koncu minulého roka 30 príslušníkov pohotovostných motorizovaných jednotiek (PMJ) a do marca tu plánujú vytvoriť ďalších 75 miest.


Proces obsadzovania miest bude postupný. Policajti budú musieť absolvovať vzdelávanie a výcvik, rovnako sa uskutoční aj vybavovanie technikou a výzbrojou. PZ plánuje 50 percent tabuľkových miest obsadiť do konca februára, zvyšné do konca tohto roka.


"Nebude to zo dňa na deň, ale si myslím, že na konci roka ten efekt, ktorý aj ľudia pocítia v blízkosti svojich obydlí, bude veľmi výrazný," dodal minister. Riaditeľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Jozef Seman pre TASR uviedol, že policajti PMJ budú po doplnení stavov umiestení v Prešove, Poprade a vo Vranove nad Topľou. "Tak aby bol pravidelnou hliadkovou činnosťou pokrytý celý kraj a aby v prípade potreby boli schopní rýchlo zasiahnuť," povedal Seman. Viacerí obyvatelia rómskej osady dnes uvádzali, že v Jarovniciach kriminalita nie je taká vysoká, ako sa to uvádza a zvyšovanie počtu policajtov je zbytočné. Jeden z Rómov pripustil, že v lete dochádza k drobným krádežiam, ale v posledných rokoch neboli lúpeže alebo niečo podobné.

Iný názor pravdepodobne majú obyvatelia, ktorí žijú mimo osady. Staršia žena uviedla, že jej zmizlo veľa vecí a zemiaky sa aj bojí zasadiť, lebo o všetko príde. Myslí si, že viac policajtov môže byť na prospech, ale všetko nemôžu vyriešiť. "Sociálne dávky by mali prideľovať inak. Lebo oni všetko minú za pár dní a potom kradnú a posielajú deti žobrať," povedala Jarovničanka.Minister zdôraznil, že v neposlednom rade sa chcú venovať i prevencii a konkrétne v Prešovskom kraji navýšia stav rómskych špecialistov o 15 miest.


"Chceme, aby títo špecialisti pracovali aj na kriminalite vo vnútri rómskych komunít, napríklad sa to týka úžery," povedal Lipšic. Dodal, že v kraji rovnako dochádza aj k zvýšeniu počtu príslušníkov Pohotovostného policajného útvaru (PPÚ), ktorých bude 48.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.